Vine cea mai grea iarna pentru firme si angajati

Data publicarii: 01-12-2009 | Economie

Statul si companiile au tot mai putine locuri de munca vacante, iar angajatorii anunta ca vor continua sa reduca numarul de salariati pana la primavara. Suntem in al patrulea trimestru consecutiv de scadere a locurilor de munca vacante, fenomen raspandit in toate sectoarele economiei, arata statisticile oficiale.

Datele raportate ieri de Institutul National de Statistica (INS) arata, pe de-o parte, scaderea cu 1,26% a volumului de locuri de munca vacante in trimestrul III din 2009 fata de aceeasi perioada din 2008, iar de cealalta parte mentinerea pesimismului managerilor in legatura cu evolutiile din perioada imediat urmatoare.

Declin accentuat in constructii

Conducatorii companiilor chestionati de INS estimeaza pentru perioada noiembrie 2009 - ianuarie 2010 o reducere a activitatii in comert, industrie si servicii si un declin accentuat in sectorul de constructii.

De altfel, managerii din toate cele patru sectoare analizate (industrie, constructii, comert si servicii) preconizeaza o scadere atat a volumului productiei, cat si mai ales a numarului de salariati, ceea ce ar putea sa insemne o crestere a somajului in aceasta iarna.

Potrivit INS, rata locurilor de munca vacante a fost in al treilea trimestru de 0,8%, in scadere cu 0,09 puncte procentuale fata de trimestrul precedent si cu 1,26% fata de aceeasi perioada din 2008. Cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante se regasesc industria extractiva (0,03%), tranzactiile imobiliare (0,21%), respectiv activitatile de comert cu ridicata si cu amanuntul (0,23%).

Specialistii sunt cei mai cautati

Cea mai mare cerere de personal se regaseste, potrivit INS, in sanatate si asistenta sociala, agricultura si administratia publica. Ocupatiile cele mai cautate de angajatori au fost cele de specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice (1,11%) si cele de tehnicieni, maistri si asimilati (1,05%).

In profil teritorial, regiunea cu cea mai mare rata a locurilor de munca vacante a fost Nord-Est (1,12%), urmata de regiunea Bucuresti (1,04%). In regiunea Nord-Vest (0,48%), respectiv Sud-Vest (0,55%) s-au inregistrat cele mai scazute valori ale acestui indicator.

Scaderile se vad si din BNR

Disponibilizarile de personal vor continua atat in industrie, cat si in constructii, reiese din ultimul Buletin de Conjunctura al Bancii Nationale.

Salariatii de la stat sunt cei mai protejati

llRata somajului a ajuns, in luna octombrie, la 7,1%, iar perspectivele nu sunt deloc optimiste. Potrivit FMI, aceasta va atinge 10% in prima parte a lui 2010. Dupa primele zece luni din acest an, numarul somerilor a depasit 650.000, iar peste 80% din cei ramasi fara loc de munca proveneau din sectorul privat.

Astfel, disponibilizarile in sectorul public au crescut cu doar 1,8% fata de cele din companiile private (-21,5%). Pe judete, firmele din Dolj au concediat cei mai multi angajati, urmate de cele din Bucuresti si din Prahova. Companiile care si-au trimis cei mai putini oameni in somaj se regasesc in Ilfov, Braila si Calarasi.

Integral in Adevarul