Investitorii straini cer despagubiri cat urmatoarea transa de la UE

Data publicarii: 01-12-2009 | Economie

In urma proceselor intentate statului la Curtea de Arbitraj de la Washington, Romania ar putea pierde peste un miliard de euro. Cele patru litigii ale statului roman cu investitorii, aflate in judecata la Washington, ne-ar putea costa 1,16 miliarde de euro, daca statul ar pierde procesele. Acesti bani sunt suficienti pentru toate cheltuielile de personal ale bugetarilor timp de aproape o luna si jumatate, cifrate la circa 1,2 miliarde euro.

Suma depaseste urmatoarea transa de un miliard de euro de la UE. Pana acum, statul a castigat alte doua procese cu mari companii: Noble Ventures si EDF Services.

Rompetrol se plange de hartuire

The Rompetrol Group (TRG) Olanda a initiat procesul in 2005, pe cand era condusa de Dinu Patriciu. In 2007, acesta a vandut 75% din companie, iar restul in 2009. TRG sustinea ca a fost tinta "unei hartuiri din partea autoritatilor publice romane", victima unui tratament ostil, discriminatoriu si arbitrar, potrivit informatiilor transmise de MFP.

Statul roman ar fi incalcat acordul interguvernamental romano-olandez privind promovarea si protejarea investitiilor. Despagubirile solicitate se ridica la 93,4 milioane de euro.

Romania a depus declaratia de aparare in iulie 2009. Urma ca reclamantul sa-si prezinte replica la jumatatea lui octombrie. In primul trimestru din 2010 vor avea loc audieri de o zi, iar in trimestrul al doilea se vor desfasura audierile orale.

Integral in Evenimentul Zilei