Presedintele si vicepresedintele ARIS - eliberate din functie de Tariceanu

Data publicarii: 19-08-2006
Presedintele Agentiei pentru Investitii Straine (ARIS), Ana Maria Cristina si vicepresedintele institutiei, Gabriela Vasile, au fost eliberate, vineri, din functie, de premierul Calin PopescuTariceanu, ca urmare a acuzelor publice pe care si le-au adus reciproc in ultimele zile, informeaza guvernul, transmite NewsIn. "Modul in care acestea s-au comportat in ultima vreme a demonstrat fara echivoc ca nu sunt apte sa ocupe o functie de demnitate publica, in cadrul unei autoritati a statului roman.

Primul-ministru considera ca un demnitar al statului roman trebuie sa-si exercite mandatul primit cu decenta, cu responsabilitate fata de societate si cu profesionalism", se arata in comunicatul guvernului, remis Agentiei NewsIn.

Potrivit comunicatului, verificarile Corpului de Control al Primului-Ministru la ARIS vor continua, pentru a vedea in ce masura acuzatiile pe care si le-au adus reciproc Ana Maria Cristina si Gabriela Vasile sunt fundamentate. "In cazul in care se confirma orice incalcare a legii, vor fi intreprinse toate masurile legale", informeaza guvernul.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut, joi, Corpului de Control al Guvernului, sa verifice informatiile potrivit carora vicepresedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine a primit foloase necuvenite, cu precizarea ca, in situatia in care persoanele anchetate se dovedesc vinovate, vor fi eliberate din functie. 

Scandalul de la ARIS a izbucnit miercuri, odata cu declaratiile presedintelui institutiei, Ana Maria Cristina, potrivit careia vicepresedintele institutiei, Gabriela Vasile, a recunoscut in scris ca a primit diverse "atentii" de la un investitor strain, in cursul unei intrevederi cu acesta. In replica, Gabriela Vasile, a neagat, intr-un comunicat, ca ar fi primit foloase necuvenite si califica afirmatiile presedintelui ARIS drept calomnii.

Gabriela Vasile sustine ca, in 7 iulie, impreuna cu secretarul general al ARIS, Florin Vasilache si cu Sorin Vasilescu, consilier in cadrul aceleiasi institutii, a avut o intalnire oficiala cu reprezentantii firmei Sinoroma, investitori chinezi in Romania, la sediul social al firmei din localitatea Parscov, judetul Buzau. Potrivit declaratiilor vicepresedintelui ARIS, "conform uzantelor oficiale, partea chineza a insistat sa-si exprime respectul fata de partea romana prin oferirea, fiecarui membru al delegatiei romane, a unui protocol, care a constat in mostre ale produselor fabricate sau comercializate de gazde, a caror valoare era mai mult simbolica, oricum mult sub limita de 200 euro, impusa de Legea 251/2004, pentru a fi declarate".
Vicepresedintele Aris a precizat ca a primit trei pungi care contineau cate un set de lenjerie de pat chinezeasca si tigari chinezesti, obiecte care au fost ulterior donate unui camin de batrani, in baza unui  proces-verbal de predare-primire incheiat cu conducerea asezamantului. Vasile a facut apel la premierul Calin Popescu Tariceanu, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si la ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, sa dispuna anchetarea cazului si sa ia masurile necesare. Totodata, vicepresedintele ARIS a anuntat ca o va chema in fata instantei pe Ana Maria Cristina, presedintele ARIS.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: