Finlandezii folosesc caldura emanata de calculatoare pentru incalzirea apei

Data publicarii: 01-12-2009 | Mediu

Caldura degajata de cele cateva sute de servere dintr-un centru de date din Helsinki, Finlanda, va fi capturata si canalizata spre reteaua publica de apa, ajungand in cele din urma sa incalzeasca locuintele finlandezilor.

Proiectul apartine unui furnizor local de electricitate, Helsingin Energia, fiind primul plan prin care cantitatea insemnata de caldura degajata de un centru de date va fi recuperata si integrata in sistemul public de incalzire.

"Este perfect fezabil. O parte importanta din caldura furnizata locuitorilor va fi generata de cele cateva sute de servere", spune Juha Sipila, cel care a proiectat sistemul. Centrul de date apartine firmei de servicii tehnologice Academica.

Serverele folosite in astfel de afaceri au nevoie de o cantitate considerabila de energie. De exemplu, centrele de date ale Google, considerate cele mai mari din lume, folosesc aproximativ 1% din energia generata la nivel mondial. Din aceasta, doar 40-45% este utilizata in procesarea informatiilor, restul pierzandu-se in racirea sistemelor.

Redactia BankNews.ro