Banca Mondiala va folosi banii din obligatiuni pentru operatiuni generale

Data publicarii: 19-08-2006
Banca Mondiala (BM) va folosi banii obtinuti din emisiunea de obligatiuni denominate in lei, pentru a-si finanta operatiunile generale si nu pentru un proiect specific in Romania, a declarat, vineri, pentru NewsIn, seful operatiunilor financiare ale trezoreriei Bancii, Michael Bennett. "Desi Banca Mondiala desfasoara operatiuni in Romania nu va exista nicio legatura intre emisiunea de obligatiuni si vreun proiect particular al bancii in tara," a afirmat Bennett. Banca Mondiala a anuntat, vineri, ca va lansa o emisiune de obligatiuni in lei cu o maturitate de trei ani, in valoare de 525 de milioane lei, cu o dobanda fixa de 6,5%.

Obligatiunile au o valoare nominala de 1,000 lei si sunt nominative, neconvertibile, negarantate, emise in forma dematerializata si evidentiate prin inscriere in cont.

Plata dobanzii se va face semianual, iar rambursarea principalului se va face la scadenta. Obligatiunile pot fi subscrise intre 30 august si 12 septembrie, comisionul de subscriere fiind de 0,3%.

Consultantul financiar si agentul de palta al operatiunii este ABN AMRO Bank Romania, in timp ce consultantul juridic este D&B David si Baias.

Emisiunea are calificativul AAA, care denota cel mai mic grad de risc posibil, de la agentiile internationale de rating Standard&Poors si Moody's, fiind prima emisiune straina supranationala cu rating AAA in Romania. Acesta este si ratingul pe care Banca Mondiala il are de la cele doua agentii.

Aceasta este prima emisiune in lei a unei institutii financiare internationale, desi Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a anuntat ca intentioneaza sa emita obligatiuni in lei pentru contravaloarea a 50 milioane de dolari in 2007.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: