Fortune: Romania si Grecia sunt urmatorul Dubai! Economistii: confuzie!

Data publicarii: 03-12-2009 | Economie

"Urmatorul Dubai" ar putea fi Grecia sau Romania, pentru ca ambele state sunt vulnerabile in ceea ce priveste platile datoriilor, scrie revista Fortune. "Grecia are un deficit bugetar care ar putea depasi 12% din PIB anul acesta. Alta tara cu probleme este Romania, care va avea in curand al doilea tur de scrutin prezidential, al carui rezultat este esential pentru asigurarea ajutorului financiar suplimentar acordat de institutiile internationale, coordonate de FMI", scrie Forbes.

Aceasta opinie este contestata de economistii Daniel Daianu si Mihai Tanasescu. "Confuzia este foarte mare. In cazul Dubaiului putem face o analogie cu Islanda, unde cei care au gestionat bancile s-au jucat cu soarta tarii. Comparatiile trebuie facute cu atentie. Romania nu este supraindatorata", spune Daniel Daianu.

"Romania are intr-adevar o problema financiara in momentul de fata, dar aceasta nu se compara cu cea a Dubaiului, nu avem o datorie pe care sa nu o putem gestiona. Sa nu facem o comparatie intre Romania, Grecia si Dubai, pentru ca nu este corect", a adaugat oficialul.

Potrivit FMI, tara europeana cea mai afectata de problemele financiare din Dubai este Marea Britanie. Prin bancile sale, aceasta tara "are foarte multi bani investiti in obligatiuni islamice. Aceste banci care au expuneri vor avea dificultati", a explicat Mihai Tanasescu. La finele saptamanii trecute, dupa declansarea crizei datoriei detinute de Dubai World, companie aflata in proprietatea emiratului Dubai, s-a inregistrat o depreciere a CDS-urilor (costul aferent riscului de neplata) unor state din Europa emergenta - Ungaria, Turcia si Bulgaria.

"Ceea ce se intampla in Dubai este de natura sa influenteze pietele din Europa emergenta prin efectul de contagiune pe termen scurt, in ceea ce priveste aversiunea fata de risc. Totusi, consideram ca acest lucru nu este de durata, Europa emergenta avand un sistem bancar solid si o economie aflata pe drumul redresarii anul viitor", a comentat pentru Business Standard Peter Attard Montalto, analist Nomura International Plc., din Londra. Desi sunt sunt constatate aceste efecte negative, evenimentele din Dubai nu prezinta un "risc sistemic" pentru Europa emergenta, nici pentru Romania.

"Evenimentele din Dubai nu constituie un risc sistemic pentru Europa emergenta. In Dubai au expuneri banci din Statele Unite si Marea Britanie care nu sunt active in regiunea noastra", a comentat pentru Business Standard Gyula Toth, analist UniCredit din Milano. Un fapt important pentru Europa emergenta este acela ca bancile internationale cu expuneri in Dubai au o prezenta infima in regiune.

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: