Mamele cu bani aleg cariera
Data publicarii: 03-12-2009 | HR/CariereFemeile care au un job bine platit nu au nevoie de banii statului ca sa stea acasa doi ani, ci de crese moderne pentru cei mici.
Femeile de cariera aleg in continuare sa se intoarca la serviciu dupa cateva luni de la nasterea celui mic. Asa arata o analiza rea lizata de specialistii in Asistenta Sociala din cadrul Ministerului Muncii. Potrivit acestora, motivele sunt legate si de bani.
"Cei maximum 4.000 de lei, oferiti lunar de stat mamelor cu venituri mari pentru cresterea copilului de pana la 2 ani, nu se compara cu un salariu de 8.000 de lei, spre exemplu. E drept ca indemnizatia nu poate motiva astfel de femei care, de obicei, se intorc mai devreme la serviciu. (...) Nu este insa principala cauza", sustin oficialii de la Munca.
Solutia: crese pentru copiii femeilor de cariera
In opinia acestora, motivele trebuie cautate in datele demografice privind varsta la care romancele dedicate jobului fac primul copil.
"Femeile care realizeaza venituri mari fac, de regula, primul copil la 40 de ani si chiar peste. A vand in vedere varsta, ele nu-si mai permit sa dea cu piciorul carierei construite pana atunci. De aceea, natalitatea este sustinuta, in momentul de fata, de categoriile sociale cele mai defavorizate", au explicat specialistii.
Opinia acestora este sustinuta si de Mihaela Miroiu, profesoara la Scoala Na tionala de Studii Politice si Administrative si autoare a mai multor carti de feminism. "Este vorba de femei bine instruite care stiu ca, stand acasa cu cel mic, pierd doi ani de activitate", a precizat aceasta.
O solutie pentru aceste femei ar putea fi cresele moderne, amenajate la locul de munca de angajatori, care ar putea fi ajutati in acest sens de stat prin reducerea impozitului pe profit.
"Astfel de femei ies practic din competitie si isi creeaza un handicap profesional. (...) Ele nu au nevoie de bani de la stat, ci de crese bine dotate, cu personal pregatit si con ditii bune, unde sa-si lase copiii di mineata, sa stea cu ei la pranz, iar seara sa-i ia acasa. In loc sa dai cate 4.000 de lei fiecareia dintre ele, mai bi ne il ajuti pe angajator sa faca o cresa unde sa stea mai multi copii. Astfel de masuri ar fi mai avantajoase si pentru stat", a conchis Miroiu.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri