Cele mai inovative 10 produse din 2009

Data publicarii: 03-12-2009 | IT&C

La sfarsitul fiecarui an, revista Popular Science realizeaza un top al celor mai inovative 100 produse lansate in decursul ultimelor luni. Pentru o buna sistematizare a clasamentului, editorii revistei au identificat cateva domenii majore, printre care auto, IT, gadget-uri, ecologie, securitate, aviatie, inginerie, sanatate.

Din fiecare domeniu au fost selectate cate 10 produse considerate deschizatoare de noi drumuri prin inovatia tehnologiilor sau principiilor folosite. In conformitate cu selectia Popular Science, castigatorii fiecarei categorii sunt:

1. Mercedes S400 BlueHybrid la categoria Auto. Este considerat inovativ ca urmare a tehnologiei folosite in constructia bateriilor. Formula consacrata nikel-metal a fost inclocuita de inginerii Mercedes cu litiu-ion.

2. Bosch Full Force a fost desemnat castigator la categoria "Home Tech". Germanii au marit eficienta pistoalelor pneumatice de gaurit cu 20%, micsorandu-le in acelasi timp dimensiunile cu 10% prin noua tehnologie Full Force.

3. Canon EOS 5D Mark II este castigatorul categoriei "Gadget-uri". Este prima camera digiala SLR capabila sa produca imagini high-definition (HD).

4. X-Flex Blast Protection ocupa prima pozitia la categoria "Securitate". Este un material adeziv extrem de rezistent la socuri externe. Armata si firmele de constructii ar putea fi principalele industrii interesate de noul material.

5. WolframAlpha este considerat cel mai inovativ produs la categria "Computing". Acesta este un motor special de cautare pe Internet care permite cautarea nu doar dupa un cuvant cheie, ci si dupa intrebari.

6. 3M/Littmann Electronic Stethoscope 3200 conduce la categoria "Sanatate". Dupa 190 de ani de la inventare, stetoscopului clasic i se aduc noi functii.

7. Thiol-SAMMS a castigat la categoria "Tehnologii Ecologice". Supranumit "lichidatorul de toxine", este o pudra alba capabila sa absoarba mercurul din apa.

8. Kepler Space Telescope, a castigat la categoria "Aviatie si Spatiu". Telescopul, dezvoltat de NASA, tine sub observatie 100.000 stele.

9. Sea-Doo GTX Limited iS 255 este castigatrul categoriei "Recreere". Este primul waterjet cu sistem de franare, inovatie considerata majora in conditiile in care aproape un sfert dintre accidentele pe apa erau produse de aceste vehicule.

10. Xbox Project Natal a fost desemnat castigator la categoria "Home Entertainment". Fata de generatiile anterioare de Xbox sau Wii, Project Natal da posibilitatea jucatorilor sa-si angreneze tot corpul in video-game.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: