Constructiile si comertul ne trag in recesiune, agricultura ne salveaza

Data publicarii: 04-12-2009 | Economie

Constructiile si comertul sunt sectoarele care au suferit cel mai mult de pe urma crizei economice, arata datele statistice oficiale.

Aceste domenii au tras in jos intreaga economie, care a inregistrat o scadere de 7,1% in trimestrul al treilea din acest an, fata de perioada similara a anului trecut, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Constructiile au scazut cu peste 17%, iar comertul cu peste 11%.
 
In acelasi timp, industria si activitatile financiare au cunoscut un recul de circa 3%-4%. Singurul sector care a fost pe plus este agricultura, care a crescut cu 2,4%. In raport cu trimestrul anterior, in perioada iulie-septembrie, economia s-a contractat cu 0,6%, iar vestile bune au venit din partea agriculturii, care a avansat cu 15,1%, a industriei (3,6%) si a activitatilor financiare si imobiliare (0,1%). Populatia a continuat sa-si restranga cheltuielile pentru consum. Acestea s-au redus cu -1,4%.
 
In acelasi timp, impozitele nete pe produs au scazut cu 4,4%, iar formarea bruta de capital fix, adica investitiile, a scazut cu 4,6%, in trimestul al treilea, fata de cel de-al doilea trimestru.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: