Statul se imprumuta de unde apuca

Data publicarii: 04-12-2009 | Economie

Goana statului dupa bani, se pare ca a luat amploare in ultimele luni. Acesta a ajuns sa se imprumute aproape in fiecare saptamana de la banci, atat in lei cat si in valuta. In plus, statul nu mai tine cont nici daca imprumuturile sunt pe termen scurt sau lung, tinta lui este sa faca rost de bani pentru a-si plati darile. Astfel, Ministerul Finantelor Publice a mai programat alte patru licitatii de titluri de stat cu maturitati la sase luni si un an, pe langa cele doua licitatii de obligatiuni anuntate initial pentru luna decembrie, valoarea totala a emisiunilor din ultima luna a acestui an urmand sa fie de 4,8 mld. lei. Initial, MFP isi propusese sa ia in decembrie numai 1,8 mld. lei, printr-o licitatie de obligatiuni de stat pe 5 ani, de 950 mil. lei, programata pe 3 decembrie, respectiv una de obligatiuni pe 3 ani, de 850 mil. lei, stabilita pe 17 decembrie, informeaza NewsIn.

Potrivit unui ordin emis in 2 decembrie, MFP intentioneaza sa mai ia din piata interna 1 miliard lei prin titluri de stat la un an, intr-o licitatie programata pe 7 decembrie. Tot la 1 miliard lei se ridica si emisiunea stabilita pe 14 decembrie, cand ar urma sa fie licitate titluri de stat pe sase luni. Pe 21 decembrie, Finantele vor sa emita titluri la un an de 500 mil. lei, iar pe 28 decembrie, ministerul si-a propus sa atraga tot 500 mil. lei pe sase luni.

MFP a imprumutat saptamana trecuta de la banci o suma record, de 1,423 mld. euro (peste 6 mld. lei), prin vanzarea de titluri de stat in valuta cu scadenta la un an, dupa ce la inceputul lunii noiembrie, a reusit sa atraga 793 mil. euro printr-o licitatie de obligatiuni in valuta pe trei ani.

Scadenta mai apropiata pentru titlurile in valuta emise saptamana trecuta de Finante pe piata interna a facut aceasta licitatie mai tentanta pentru banci, ceea ce a dus la suprasubscrierea de 3,5 ori a ofertei, in conditiile in care valoarea totala atrasa de MFP a fost de peste 1,4 mld. euro. Dupa primele 11 luni Finantele au luat din piata aproape 60 mld. lei (14,1 mld. euro), ceea ce reprezinta de aproape 5 ori mai mult decat in intregul an 2008.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: