Banco Santander, banca anului 2009

Data publicarii: 06-12-2009 | Finante-Banci

In ciuda prelungirii problemelor economice globale, optimismul a inceput sa se faca simtit pe unele piete si, daca startul crizei a fost dat de colapsul unor banci, sfarsitul ei pare a fi anuntat tot de companiile active in zona financiara.

Publicatia britanica The Banker, parte a grupului Financial Times, premiaza in fiecare an cele mai inovative, dedicate, creative, rezistente si ambitioase banci din fiecare regiune a lumii, in acest sens monitorizand peste 144 de piete internationale.

Conform The Banker, Santander este banca cu cele mai bune rezultate si care a facut cel mai bine fata crizei financiare. Mai mult, in vreme ce multi concurenti au trebuit sa-si inchida portile, spaniolii si-au diversificat afacerile printr-o serie de achizitii majore.

Prudenta in managerizarea riscurilor si a capitalului a transformat Santander intr-una din cele mai eficiente banci din lume. In ultimul an si-a marit prezenta in tari precum SUA, Brazilia, Marea Britanie si Germania.

Pentru Romania, The Banker a numit BCR ca "Banca Anului 2009", notand ca institutia si-a imbunatatit cu 15% raportul cost-venit pe parcursul anului si a reusit sa-si creasca cota de piata in 2009. "Ne-am pastrat luciditatea in contextul crizei si am stat cat mai aproape posibil de clientii nostri", spune Dominique Bruynseels, presedintele executiv al BCR.

In ce priveste Europa Centrala si de Est, banca anului a fost declarata Unicredit, dupa ce filiale din cinci tari s-au dovedit, conform analizei The Banker, mai eficiente decat alte institutii concurente.

Redactia BankNews.ro