Netbookurile s-au ieftinit cu 30%, dar se promoveaza modelele scumpe

Data publicarii: 07-12-2009 | IT&C

Daca in momentul lansarii pe piata locala a primului model comercial de netbook (laptopuri mini, ieftine), respectiv Asus Eee PC 701, pretul era de aproape 1.200 de lei, micile laptopuri se vand anul acesta de la 800-850 de lei, o ieftinire de 30%, dar atat producatorii, cat si magazinele promoveaza agresiv modelele mai scumpe, care ofera marje de profit mai bune.

In prezent, netbookurile entry-level au deja ecran de 8,9 inchi (diagonala mai mare cu aproape 5 centimetri). Linuxul este istorie, iar micile computere au versiuni de Windows XP sau Windows 7.  In general, majoritatea achizitiilor de net-bookuri sunt sisteme sub 1.500 de lei, spun reprezentantii magazinelor.

Anul acesta, Asus a cedat pozitia de lider rivalului Acer, iar inventatorul Eee PC s-a concentrat pe netbookuri cu ecrane HD, tehnologie video Nvidia, avand pretul cu 50% peste media produselor de acest tip. In 2009, Nokia a lansat primul sau produs similar, Booklet 3G, iar Sony a oferit primul netbook Vaio, modelul W.  Pana la urma, in pofida crizei economice, vanzarile de netbookuri vor creste cu 46%, la 29 de milioane de unitati.

De la 800 la 1.800 de lei

Magazinele online raman zona cu preturile cele mai mici, unde cumparatorii pot gasi netbookuri de la 800-900 de lei. In magazinele online ale marilor retaileri de IT si electronice, preturile pornesc de la 1.100-1.200 de lei. Netbookurile pot fi achizitionate la un pret initial mai mic de la operatorii de telefonie mobila, dar numai cu abonament de date, in special pe doi ani, nu varianta accesibila, ci pachete mai avansate.

Analistii preconizeaza ca segmentul netbook isi va mentine cresterea anul viitor, dar procentele nu mai sunt atat de mari.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: