Presedintele Romaniei se numara

Data publicarii: 07-12-2009 | Politica

Ambii candidati pentru functia de presedinte al Romaniei, Traian Basescu si Mircea Geoana, si-au declarat victoria la scurt timp dupa inchiderea oficiala a urnelor. La fel ca in 2004, alegerile au un rezultat extrem de strans, atat institutele de sondare a opiniei publice, cat si numaratorile paralele ale partidelor indicand o diferenta minima intre cei doi, de maxim un procent.

Astfel, conform declaratiilor facute de oficialii PDL dupa contabilizarea rezultatelor din 99,15% din totalul sectiilor de votare, Traian Basescu ar fi obtinut 50,03% din voturi, cu doar 18.121 voturi mai mult decat Mircea Geoana. De cealalta parte, staful PSD sustine ca numaratoarea lor indica un cu totul alt rezultat, candidatul sustinut de acestia obtinand conform numaratorii social-democratilor 51,16%.

Scorul strans si declaratiile victorioase facute aproape simultan de candidati au fost comentate de principalele grupuri mass-media internationale. Astfel, agentia de stiri Bloomberg observa ca trei dintre cele patru exit poll-uri il dau castigator pe Mircea Geoana, cu o diferenta minima de 0,4% si o maxima de 3,2%. Agentia citeaza cateva fragmente din declaratia candidatului PSD si observa ca partidul care l-a sustinut este format preponderent din fosti oficiali comunisti. Bloomberg mai arata ca Geoana sustine o crestere a taxelor, renuntand la cota unica de impozitare de 16% in favoarea unui impozit care sa creasca in functie de venit, reducand astfel deficitul bugetar. Schimbarile ar putea afecta principalii contribuabili, printre care Dacia, detinuta de Renault, si Petrom, detinut de OMV AG, conchide agentia.

"Ambii candidati isi sustin victoria lasand incert rezultatul final al unor alegeri in care romanii isi spun speranta iesirii din cea mai importanta criza economica din ultimii 20 de ani", scrie agentia de stiri Associated Press. Geoana, in varsta de 51 de ani, fost ambasador al Romaniei in SUA si ulterior ministru de externe, este presedintele Partidului Social Democrat, succesorul fostului Partid Comunist, aflat la putere mai mult de 40 de ani, pana la Revolutia din 1989, arata AP. Acesta se prezinta drept un social-democart modern, ale carui modele sunt fostul prim-ministru britanic Tony Blair si Bill Clinton. Geoana nu este atat de popular ca actualul presedinte, Traian Basescu, dar este perceput drept un negociator inteligent, spune AP.

Dintre televiziunile de stiri importante din SUA, doar FoxNew dedica un scurt comentariu alegerilor din Romania, aratand ca exit poll-urile il dau pe Mircea Geoana castigator. CNN se concentreza asupra alegerilor din Bolivia, unde actualul presedinte Evo Morales, a fost reales.

vot romanesc
Sursa: Reuters

"Ambii candidati isi sutin victoria" titreaza si agentia de stiri Reuters, ilustrand alegerile din Romania cu doua fotografii, una infatasind doi votanti de etnie roma in fata urnelor, iar alta prezentandu-l pe Traian Basescu in momentul votului. "O disputa prelungita cu privire la rezultatele votului este cred, cel mai urat scenariu, cu efecte negative asupra pietei. Amanarea instalarii unui nou guvern sau a adoptarii bugetului pe 2010 vor cantari greu din punct de vedere financiar", a declarat pentru Reuters Daniel Hewitt, economist in cadrul companiei britanice Barclays Capital.

"Rezultat strans in alegerile din Romania", este titlul cu care isi incepe televiziunea britanica BBC articolul dedicat algerilor. Desi ambii candidati s-au declarat victoriosi, rezultatele stranse indicate in majoritatea sondajelor fac imposibila stabilirea rapida a adevaratului castigator, arata corespondentul BBC pentru Europa Centrala si de Est.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: