Planeta - fata in fata cu incalzirea climatica la Copenhaga

Data publicarii: 08-12-2009 | Mediu

Schimbarile climatice, una dintre cele mai arzatoare probleme pe plan mondial, atat la propriu, cat si la figurat, sunt acum pe masa de la Copenhaga, unde se desfasoara Conferinta ONU cu scopul de a gasi solutii pe termen lung privind controlul incalzirii globale. Negocierile dintre cele 192 de state se vor incheia pe 18 decembrie, data la care ar trebui sa se semneze un acord international dincolo de 2012, cand expira Protocolul de la Kyoto.

Presa oficiala din China a lansat un apel tarilor dezvoltate pentru a ajuta financiar natiunile in curs de dezvoltare in lupta impotriva incalzirii climei si a efectelor acesteia. In calitate de tara emergenta, China nu este supusa unor angajamente coercitive si le cere constant statelor dezvoltate sa-si asume responsabilitatea industrializarii in secolul XIX, ajutandu-le pe cele mai sarace financiar si prin transfer de tehnologie.

De asemenea, 56 de ziare din 45 de tari au publicat luni acelasi editorial, in care avertizeaza asupra inactiunii, sub amenintarea de a vedea planeta devastata. In ajunul conferintei privind schimbarile climatice, a fost difuzat un sondaj de BBC World, conform caruia, circa doua treimi dintre locuitorii intervievati in 23 cele mai populate tari din lume considera ca incalzirea climatica este o problema foarte importanta. Nivelul de sensibilizare a atins un numar-record, de 64%, fata de 44% in 1998, insa doua tari au inregistrat un regres: China, cu 57% in 2009, fata de 59% in 2007, si SUA, cu 45% in 2009, fata de 50% in 2007, acestea fiind doua dintre cele mai importante state emitatoare de CO2 in lume.

Cele mai sensibile tari la capitolul clima sunt, potrivit sondajului, Brazilia - 86%, Costa Rica si Filipine - 83%, Turcia - 81%, in timp ce in Kenya nivelul este de 52%. In medie, 44% dintre persoanele consultate - si o majoritate in 10 din cele 23 de tari - vor ca guvernele lor sa joace un rol conducator pentru fixarea obiectivelor ambitioase in cursul summitului. Acesta este cazul in special in Europa - Marea Britanie, Franta, Germania, dar si in Canada, Japonia si Brazilia. Situatia sta diferit doar in China si SUA.

Un alt sondaj arata ca peste 80% dintre francezi, americani, japonezi sunt gata sa-si schimbe obiceiurile si modul de consum in contextul schimbarilor climatice. In privinta ajutorului financiar, UE s-a angajat sa acorde intre 1 si 3 miliarde de euro tarilor in curs de dezvoltare pentru urmatorii 3 ani, cu scopul de a combate incalzirea climatica. Un text ambitios depinde si de acordarea unui ajutor imediat pentru statele sarace, iar UE solicita tarilor dezvoltate sa-si anunte contributia.

Curentul