Datoria publica a depasit 3.500 de euro pe cap de salariat

Data publicarii: 10-12-2009 | Economie

In timpul guvernului Boc, datoria publica a crescut cu 341 de euro pe cap de locuitor. Pe fiecare angajat, cresterea a fost de 3.459 de lei, respectiv 823 de euro. S-a ajuns ca statul sa datoreze 3.705 euro pentru fiecare dintre noi.

In luna octombrie, datoria publica a statului roman era de 140,08 miliarde de lei, din care 92,84% reprezinta datoria publica guvernamentala, iar restul - datoria publica locala.

Daca raportam aceste cifre la populatia Romaniei, care numara aproximativ 21,69 milioane de locuitori, conform rezultatelor ultimului recensamant, reiese ca fiecare cetatean roman, indiferent de varsta sau daca are un loc de munca, duce in spate o datorie de circa 6.456 de lei, echivalentul a 1.537 de euro. Daca raportam insa datoria publica la populatia activa (9 milioane de locuitori fara someri), atunci, pe cap de salariat, valoarea ei este de 15.565 de lei, adica 3.705 euro.

In timpul guvernului Boc, datoria publica a crescut foarte mult comparativ cu mandatele altor prim-ministri ai Romaniei. Astfel, pe 31 decembrie 2008, datoria publica era de 109,75 miliarde de lei si reprezenta doar 21,78% din PIB. Deci in doar noua luni datoria publica a crescut cu 31,13 miliarde de lei, cu aproape o treime. Cu alte cuvinte, in timpul mandatului guvernului Boc, datoria publica a crescut cu 1.435 de lei pentru fiecare roman (adica 341 de euro) sau cu 3.459 de lei pentru fiecare om care poate munci (adica 823 de euro).

Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), vorbeste despre consecintele viitoare ale acestei indatorari. "Datoria publica actuala a Romaniei nu este foarte mare, insa ritmul ei de crestere este prea rapid. In plus, o mare parte a datoriei publice este pe termen scurt, ceea ce face ca statul sa se imprumute din ce in ce mai mult pentru rostogolirea ei. Pe termen lung, atunci cand va incepe plata datoriei publice, statul va deprecia moneda nationala, fapt care in cele din urma va afecta cetateanul roman", spune Liviu Voinea. "In viitor sunt asteptate o scadere a cursului si cresteri ale preturilor (consecinte ale platii datoriei - n.red.)", afirma analistul Ilie Serbanescu. Din totalul titlurilor emise de stat aflate in derulare, 65,46% aveau scadenta pe termen scurt - de mai putin de un an, 31,4% erau pe termen mediu - intre unu si cinci ani, iar 3,13% urmau sa ajunga la scadenta peste mai mult de cinci ani. Un an mai devreme, ponderea datoriei pe termen scurt era de 44,9%, ceea ce inseamna ca in ultimul an aceasta s-a dublat.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: