Opt din zece romani nu vor credit

Data publicarii: 10-12-2009 | Finante-Banci

Romanii au devenit mult mai cumpatati in ceea ce priveste "amanetarea" viitorului in relatia cu institutiile de credit. Daca pana la primele semne ale crizei populatia se imprumuta pentru orice, in prezent nesiguranta zilei de maine i-a facut pe multi viitori clienti ai bancilor sa se gandeasca de doua ori inainte sa apeleze la serviciile acestora.

Astfel, potrivit unui sondaj al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar, opt romani din zece spun ca nu au de gand sa-si ia un imprumut bancar anul viitor, indiferent de situatie.

Conform sursei citate, 83% din respondenti au declarat ca nu isi vor lua credit anul viitor, in timp ce 69% dintre cei chestionati spun ca nu au cum si nici posibilitatea sa economiseasca.

Bani albi pentru zile negre

Intrebati pentru ce vor sa economiseasca bani, raspunsul cu cea mai mare pondere a fost: "pentru zile negre" cu 25%, in timp ce 23% dintre respondenti s-au gandit la viitorul copiilor.

La acelasi capitol, doar unu din zece romani spun ca economiseste pentru siguranta sau pentru cheltuieli neprevazute. Din cei care apeleaza la depozite doar 11% pun deoparte maximum 100 de lei, in timp ce 13% economisesc intre 100-200 de lei. Cei care pun in depozite peste 1.000 lei au si ponderea cea mai mica, 3%.

In ceea ce priveste perioada, 40% dintre respondenti prefera sa economiseasca pe o perioada mai mica de un an, in timp ce 34% prefera sa tina banii intr-un depozit cel putin 12 luni.

In ultimul an, 14% dintre romani au economisit tinand banii in casa. Tot in acelasi procent, conationalii tin banii in depozite bancare. Peste jumatate dintre cei care au avut un cont bancar prefera relatia cu o singura banca.

Cinteza: "In SUA, un caine, daca avea buletin, putea lua credit"

Sistemul bancar din Romania a facut aceeasi greseala ca si cel din SUA, dupa ce a acordat credite cu nemiluita oricarei persoane, fara sa-si ia minimele masuri de precautie, au spus reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR), la seminarul organizat la Sinaia de banca centrala, Alpha Bank si Asociatia Romana a Bancilor.

"Bancile noastre au procedat gresit copiind modelul american de acordare a creditelor, unde si un caine, daca avea carte de identitate, putea lua un credit", a declarat Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din cadrul bancii centrale.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: