Ce preferati ca recompensa: bani sau laude?

Data publicarii: 10-12-2009 | HR/Cariere

Ati reusit sa va incadrati in termenul-limita cu un proiect foarte important la departamentul vanzari si probabil veti primi un bonus substantial. Felicitari! Insa, se pare ca nu toti angajati performanti se multumesc cu recompensele in bani, ci isi doresc in schimb laude din partea sefului si a colegilor de la locul de munca. Cel putin aceasta este concluzia unui nou studiu publicat in revista "Psychological Science".

Potrivit autorilor acestui studiu, multi angajati prefera sa nu fie recompensati cu o remuneratie suplimentara salariului, ci sunt ghidati de valori "intrinseci", care presupun satisfacerea nevoii de auto-stima si apreciere din partea colectivului. De asemenea, ei apreciaza ca este mai just sa primeasca ca prime pentru activitati deosebite zile suplimentare de concediu. Sanford DeVoe, profesor la Facultatea de Management din cadrul Universitatii din Toronto explica rezultatele acestui studiu sustinand ca, de regula, oamenii folosesc banii pentru obtinerea de bunuri materiale, care se epuizeaza si se uita. In schimb, o scrisoare de multumire sau o alocutiune speciala a managerului in fata colectivului este mult mai valoroasa pe termen lung, creste gradul de satisfactie profesionala si pozitiveaza emotional mult mai mult decat o poate face un cos cu cumparaturi. 

Profesorul De Voe crede ca aceasta descoperire ar putea schimba sistemul de management corporatist, prin redirectionarea resurselor materiale (reducerea costurilor cu prime si bonusuri speciale) si inlocuirea acestora cu diverse metode de recunoastere profesionala a angajatilor cu merite deosebite. Specialistii in psihologie atrag atentia si asupra aparitiei sentimentului de "inadecvare morala" a celui premiat in bani, care risca sa fie invidiat si izolat de colegii sai. In context, se sustine ca, odata intrat in scena factorul "bani", se creeaza o stare de disconfort relational intre membrii unei colectivitati, care, paradoxal, renunta la performanta si sunt demoralizati mai usor. Productivitatea scade invers proportional cu nivelul de frustrare, ceea ce s-ar traduce prin remarca « sa-l lasam pe X sa faca treaba asta, ca doar a primit prima speciala ». In schimb, expertii au constatat ca recompensa morala este mai  usor de acceptat si nu creeaza rivalitate. De altfel, acest studiu confirma teoria ierarhiei nevoilor umane elaborata de psihologul american Abraham Maslow, care a clasificat la nivelul patru nevoia de stima, manifestata atat prin recunoasterea venita din partea altor indivizi (care rezulta in sentimente de putere, prestigiu, acceptare, etc) cat si prin respectul de sine, ce creeaza sentimentul de incredere, adecvare si competenta.

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: