Cum variaza pretul unui pachet de tigari in lume

Data publicarii: 11-12-2009 | Diverse

Conform unei analize a pubicatiei britanice The Economist, fumatul este un obicei pe cat de costisitor in unele tari, pe atat de ieftin in altele, pretul unui pachet de tigari variind intre un maxim de 10 dolari si un minim de 0,5 dolari.

Pentru a da o rigoare si mai mare analizei, editorii revistei au raportat pretul efectiv al tigarilor la puterea de cumparare a populatiei, rezultand o noua valoare, denumita paritatea la puterea de cumparare (PPA).

Astfel, desi in Seychelles pretul unui pachet de tigari este de aproximativ 4 dolari, mult sub maximul de 10 dolari, totusi folosind PPA se ajunge la un pret de 15 dolari, aceasta fiind valoarea cea mai mare inregistrata in randul tarilor monitorizate.

Alte tari extrem de costisitoare pentru fumatori sunt Singapore, cu 8 dolari pret real si 11 dolari pret conform PPA, Marea Britanie, cu 7,64 dolari, respectiv 8 dolari si Norvegia, cu 10,14 dolari, respectiv 7 dolari pret PPA.

In partea cealalta a clasamentului, tarile cu preturile cele mai mici sunt Brazilia, cu 1 dolari/pachet, respectiv, 1,7 dolari/pachet, Egipt, cu 0,49 dolari/pachet, respectiv 1,5 dolari, China, cu 0,73 dolari/pachet, respectiv 1,2 dolari/pachet pret PPA si Rusia, cu 0,51 dolari/pachet si 0,5 dolari pret PPA.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: