Cersetoria pe Internet, o solutie de criza

Data publicarii: 11-12-2009 | Diverse

In ultimii ani, reteaua globala a devenit o copie din ce in ce mai fidela a lumii reale, cu crimele, iubirile si luptele ei. Si, oricat de bizar ar parea, nu lipsesc nici cersetorii online.

"Ciber-cersetoria" nu se deosebeste de intinsul mainii pe strada decat prin mediul unde se desfasoara. Primul caz celebru a aparut abia in 2002. Karyn Bosnak, o producatoare de televiziune din New York, a ramas somera si cu datorii la banca de 20.000 de dolari. A avut insa o idee geniala: si-a facut un blog unde a cerut donatii, fie si de un dolar. Ca sa-i rasplateasca pe donatori, a si scris in fiecare zi cum a facut economii - de la baut apa de la robinet pana la spalatul rufelor in chiuveta. Blogul a devenit faimos, a aparut si la CNN si i-a adus lui Bosnak un contract cu o editura din care si-a platit fara probleme datoria la banca.

Un alt blog care a lansat fenomenul "ciber-cersetoriei" a fost "Pagina de un milion de dolari" (www.milliondollarhomepage.com), al carei autor a vandut fiecare pixel de pe pagina, pentru un total de 1.037.100 de dolari, deoarece avea nevoie de bani ca sa-si plateasca facultatea. Tot un fel de cersetorie, dar de un fel mai ciudat, a promovat si avirginsplea.com, jurnalul online al unui canadian care sustinea ca a ramas virgin pana la 25 de ani, dar ca o prietena va face sex cu el daca aduna 5 milioane de vizitatori pe blog intr-o luna. Jurnalul s-a dovedit a fi o farsa, ceea ce nu l-a impiedicat sa ajunga celebru. Actorul Dustin Diamond (Screech din serialul "Salvati de clopotel") si-a facut blog pentru a strange bani ca sa nu i se confiste casa, fiind ingropat in datorii. Faimos a devenit si Kevin Boudreau, un bucatar american de 40 de ani care a ramas si fara slujba, si fara casa si a inceput sa cerseasca prin retelele sociale, intrand pe net din biblioteci si alte locuri cu acces gratuit. Mai tulburatoare este povestea lui Jacqueline Saburido, o tanara venezuelana care a ramas desfigurata in urma unui accident de masina si care strange bani pe www.helpjacqui.com pentru tratamentele permanente la care o obliga traumele fizice produse de accident.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: