Romanii se tem cel mai mult de criza economica si de inflatie

Data publicarii: 15-12-2009 | Economie

La fel ca in Europa, principala temere a romanilor o reprezinta pierderea locurilor de munca, deteriorarea situatiei economice si cresterea preturilor, potrivit ultimului Barometru dat publicitatii ieri.

Mai mult de jumatate din romani considera ca situatia economica este cea mai grava problema cu care se confrunta Romania in prezent - indica rezultatele ultimului Eurobarometru care a testat starea de spirit a europenilor in toamna anului 2009. Potrivit sondajului european, 88% din romani cred ca situatia economica actuala este "proasta" si mai mult de trei sferturi din cei intervievati considera ca peste un an economia va fi intr-o stare similara sau mai slaba. Pe langa situatia economica, aproape 40% din romanii se mai tem de cresterea preturilor, iar 36% din respondenti considera somajul ca fiind cea mai mare amenintare pentru ei, in timp ce mai putin de un sfert din respondenti considera infractionalitatea drept principala problema pentru Romania.

Rezultatele Eurobarometrului arata ca doua treimi din romani considera ca impactul crizei pe piata de munca, tradus in general prin cresterea somajului, nu a depasit inca cel mai dificil moment, mai ales ca organismele internationale anticipeaza ca la jumatatea primului trimestru a anului viitor somajul va ajunge in Romania la 10 la suta.

La nivel european, 51 la suta din europeni cred ca somajul este cea mai mare problema cu care se vor confrunta. Apoi, patru din zece europeni spun ca situatia economica este o problema, in timp ce 19% din ei sustin ca infractionalitatea si inflatia constituie adevaratele dificultati.

Sociologul Ovidiu Voicu a explicat ca romanii se tem mai mult de situatia economica decat de somaj pentru ca "romanii nu sunt inca atat de afectati de somaj cum se asteptau - au existat disponibilizari in domeniul privat, insa nu sunt resimtite la fel ca acelea din sectorul public, de unde deocamdata nu a plecat nimeni". Voicu sustine ca aceasta perceptie se va schimba dramatic in momentul in care Guvernul va pune in aplicare disponibilizarile masive din sectorul bugetar anuntate inca de la inceputul anului.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: