Raiffeisen estimeaza ca leul s-ar putea aprecia odata cu stabilizarea situatiei politice
Data publicarii: 16-12-2009 | Finante-BanciAnalistii Raiffeisen Bank estimeaza ca nu exista vreun motiv pentru ca leul sa continue sa se deprecieze, iar odata cu stabilizarea situatiei politice ar putea sa se intareasca, astfel incat in decembrie 2010 un euro sa fie tranzactionat cu 4,15 lei, potrivit unui raport al bancii.
Raiffeisen reaminteste ca leul s-a mentinut stabilit, chiar daca mediul politic agitat a crescut aversiunea la risc a investitorilor. Analistii bancii se asteapta ca in martie cursul de schimb sa fie de 4,30 lei/euro, urmand apoi aprecieri usoare trimestriale, pana la 4,25 lei/euro in iunie si 4,20 lei/euro in septembrie.
"Estimarea noastra actuala privind evolutia cursului de schimb ia in calcul ca incertitudinea politica s-ar putea mentine pana la finalul acestui an, cand un nou guvern ar urma sa fie stabilit. Daca noul guvern va fi stabilit mai rapid, leul s-ar putea intari mai mult decat proiectiile noastre. Daca PD-L esueaza in trecerea prin Parlament a unui nou guvern, atunci leul ar putea sa se deprecieze pe termen scurt", sustine analistii bancii.
Pe 11 decembrie, ING anunta ca se asteapta la un curs de schimb de 4,40 lei/euro la jumatatea lui 2010, iar aprecierea monedei nationale ar urma sa continue pana la 4,25 lei/euro la finalul anului viitor.
Mentinere a dobanzii cheie la sedinta BNR din 5 ianuarie
Analistii bancii austriece mai estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea mentine dobanda cheie la nivelul actual in cadrul urmatoarei sedinte de politica monetara din 5 ianuarie.
"In scenariul nostru de baza, ne asteptam ca BNR sa mentina neschimbata rata de politica monetara in cadrul reuniunii de la inceputul lui ianuarie 2010. Cel mai probabil, presiunea asupra inflatiei provenind de la accize si incertitudinea politica vor fi factorii cheie pentru mentinerea dobanzii", au explicat analistii Raiffeisen.
Acestia nu exclud, insa, ca sansele unei diminuari a ratei de politica monetara sa creasca in contextul in care situatia politica s-ar normaliza rapid, iar un guvern ar fi stabilit repede.
In noiembrie, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 8%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri