7.000 de agentii imobiliare au disparut in 2009

Data publicarii: 16-12-2009 | Imobiliare

Lipsa tranzactiilor imobiliare si impozitul forfetar introdus in luna aprilie a acestui an a dus la moartea a peste 7.000 de agentii imobiliare de cartier care functionau cu unu sau doi angajati. Jucatorii din piata de real estate estimeaza ca pana la finalul crizei economice, vor mai ramane cel mult 25% din cele circa 10.000 de firme de intermediere imobiliara active inainte de caderea economiei, scrie Capital.

"Brokerii care isi faceau o firma si se promovau ca agentie imobiliara au disparut din piata si nu erau putini. Acum am vazut ca unii s-au reprofilat, mai fac asigurari sau vand tarmplarie PVC, fac de toate", a declarat pentru Valentin Ilie, CEO-ul companiei de consultanta imobiliara de origine americana Coldwell Banker.

Planurile de extindere in sistem de franciza ale acestuia au fost puternic afectate de criza, cele circa 14 sucursale pe care le viza pentru acest an sunt inactive, pentru ca proprietarii nu au bani de investitii. Coldwell Banker impune un capital minim de 300.000 de euro companiilor care doresc sa initieze un sistem de franciza americana.

"Primul lucru care s-a intamplat in cazul firmelor de intermediere mici a fost disparitia agentilor. Au mai ramas patronii care se mai ocupa de asta si chiar si acestia daca au ajuns la ananghie si-au inchis firmele si au incercat sa se angajeze in alte domenii", a spus Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

O agentie imobiliara mica ar urma sa aiba o cifra de afaceri anuala de aproape 52.000 euro. Impozitul de 3% ar urma sa atinga suma minima in cazul impozitului forfetar de 6.500 de lei (1.500 euro). Din totalul agentiilor active inainte de criza, aproape 70-80% functionau cu unu sau doi angajati.

"Incasarile unei agentii, in vremurile bune ale pietei, erau intre 10 si 30.000 de euro anual. Acum agentiile mici au probleme in a-si acoperi cheltuielile cu chiria, cu utilitatile, telefonul, internetul. Au mai ramas cei care isi coordonau activitatea de acasa sau cel putin ei mai incearca. Cred ca indiferent de cine o sa iasa presedinte acest impozit va fi eliminat", a declarat Zilisteanu.

Tinand cont ca numarul ofertelor de apartamente scoase la vanzare pe piata a creascut simtitor in ultima perioada, cumparatorii evita sa achite comisionul de 3% unui intermediar mai ales ca pot vorbi direct cu proprietarii.

Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: