Recesiunea ii face pe oameni mai nefericiti

Data publicarii: 16-12-2009 | Lifestyle

Recesiunea nu are doar consecinte financiare ci si sociale, printre ele numarandu-se mai putine casatorii si nasteri, mai multe divorturi si probabil mai multe sinucideri, indica rezultatele unui raport al Institutului Olandez pentru Cercetare Sociala si Culturala (Sociaal en Cultureel Planbureau - SCP), publicat miercuri in Olanda, scrie ziarul olandez Het Parool.

Intr-o recesiune, numarul celor fara loc de munca ia amploare iar in timpuri de somaj ridicat oamenii sunt mai putin fericiti si mai putin multumiti cu viata lor, acest lucru fiind valabil atat pentru persoanele fara loc de munca ca si pentru cele care au un loc de munca, indica raportul intitulat 'Werkloos in crisistijd' (Somer in perioada de criza), publicat miercuri de SCP.

SCP a analizat in studiul sau care persoane risca cel mai mult sa devina someri, cum influenteaza somajul veniturile gospodariilor si cum se manifesta acest lucru la nivel de bunastare personala. Cine nu are un loc de munca este mai nefericit decat acela care dispune de un loc de munca, arata studiul. In cazul in care somajul este ridicat, atunci acest lucru afecteaza si oamenii care (inca) au un loc de munca. Acestia vad in jurul lor cum creste numarul somerilor si se tem de multe ori pentru propriul lor job.

In perioada dintre 1980 si 2007 cresterea numarului somerilor a mers mana in mana cu o crestere a numarului sinuciderilor. Astfel, numarul sinuciderilor oscila intre 1.350 si 1.900 pe an. Conform studiului SCP, si in recesiunea actuala numarul de sinucideri si incercari de sinucidere ar putea inregistra o crestere. Relatia existenta intre fenomene este foarte complexa, spun expertii de la SCP. Somajul duce la mai multe sinucideri iar oamenii cu inclinatii suicidare si probleme psihice au si ei o sansa mai ridicata de a deveni someri, arata cercetatorii.

Consecintele financiare ale somajului prezinta diferente puternice. Anumite grupuri pierd circa o jumatate din veniturile de pana atunci in momentul in care intra sub incidenta legii referitoare la ajutorul de somaj (WW - Werkloosheidswet), altii insa doar 13 la suta din aceste venituri. Cine castiga relativ mult inainte de a intra in somaj pierde cel mai mult din veniturile de pana atunci, dat fiind ca ajutorul de somaj acordat prin WW se bazeaza pe o remuneratie zilnica maxima.

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: