Bank of Cyprus a cumparat 10% din Banca Transilvania
Data publicarii: 17-12-2009 | Finante-BanciBank of Cyprus a platit 58 milioane euro (circa 250 milioane lei) pentru 9,7% din capitalul Bancii Transilvania (TLV), devenind astfel al doilea actionar ca marime dupa BERD, tranzactia evaluand institutia de credit romaneasca la aproape 600 milioane euro.
Evaluarea realizata in urma aceste tranzactii, de 600 milioane euro (circa 2,6 miliarde lei), este foarte apropiata de valoarea de piata a Bancii Transilvania, de 2,54 miliarde lei. Recent, pe tranzactiile cu actiuni Banca Transilvania s-au intensificat pe Bursa de la Bucuresti, saptamana trecuta fiind transferat 4% din capitalul institutiei de credit prin intermediul unor tranzactii negociate (deal), de 102 milioane lei.
Bank of Cyprus a anuntat, miercuri, ca a cumparat 102,86 milioane de actiuni ale Bancii Transilvania, reprezentand 9,7% din capitalul bancii, pentru un cost total de 58 milioane euro. Banca cipriota precizeaza ca tranzactia nu va avea impact asupra adecvarii capitalului si asupra indicatorilor de stabilitate financiara, explicand totodata ca participatia achizitionata are un scop investitional, in contextul in care achizitia a oferit o oportunitate de investi intr-o banca importanta de pe piata romaneasca la un pret atractiv.
De asemenea, potrivit comunicatului transmis miercuri, investitia nu va afecta strategia din Romania a Bank of Cyprus, care opereaza pe piata locala printr-o sucursala.
Banca Transilvania a obtinut in primele noua luni din acest an un profit net de 48,28 milioane lei (11,41 milioane euro), de peste 8 ori mai mic decat cel din aceeasi perioada din 2008, dar profitul operational a urcat cu 83%, pana la 418 milioane lei.
Totusi, banca a obtinut in primele noua luni un profit brut operational de 418 milioane lei (98,82 milioane euro), inainte de provizionare, cu 83% mai mare decat rezultatul din perioada similara a anului precedent. De asemenea, activele totale ale Bancii Transilvania au sporit cu 7% de la inceputul anului, pana la 18,25 miliarde lei.
Actionarul principal al companiei este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu o detinere de 14,55%. De asemenea, International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, a intrat recent in actionariatul bancii, cu 3,62% din capital, dupa ce a convertit in actiuni obligatiunile in valoarea de 20 milioane dolari pe care institutia le detine la BT din 2005.
Ciorcila: BT este o investitie foarte buna pe termen mediu, mai multe fonduri ne bateau la usa
Presedintele Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, spune ca banca este perceputa de multi ca o investitie foarte buna pe termen mediu, iar achizitia facuta de Bank of Cyprus putea fi realizata de oricine, deoarece o participatie mai mica de 10% nu confera drepturi speciale, ca in cazul BERD.
"Am primit si noi comunicatul trimis catre Bursa, CNVM. Nu am avut niciun fel de oferta sau negociere. Totul a fost realizat prin sistemul bursei, fara implicarea noastra formala", a declarat, pentru NewsIn, Horia Ciorcila, presedintele BT.
"In ultima perioada, probabil datorita pretului atractiv, au fost mai multe fonduri interesate de achizitie si noi am crezut ca in spatele achizitiei ar fi fost acele fonduri de investitii care bateau la usa", explica Ciorcila.
Banca cipriota a precizat ca tranzactia nu va avea impact asupra adecvarii capitalului si asupra indicatorilor de stabilitate financiara, explicand totodata ca participatia achizitionata are un scop strict investitional, deoarece a reprezentat o oportunitate de investi intr-o banca importanta de pe piata romaneasca la un pret atractiv.
"Cred ca in ciuda acestui context dificil economic, multi investitori considera ca Banca Transilvania este o investitie foarte buna pe termen mediu", subliniaza si presedintele Bancii Transilvania.
"Oricum Bank of Cyprus are un pachet minoritar, fiind un actionar obisnuit, adica fara niciun fel de drepturi speciale, cum este cazul BERD. In principiu, oricine ar fi putut cumpara pentru ca am ridicat in aprilie limita de detinere de la 5%, la 10%", concluzioneaza Ciorcila.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial