Bancile est-europene ar putea avea nevoie de 75 mld. euro in 2010
Data publicarii: 17-12-2009 | Finante-BanciProblemele din sectorul bancar austriac ar putea semnala presiuni financiare persistente in Europa, iar reticenta bancilor de a imprumuta, depresiunea economica si creditele neperformante de pe pietele central-est europene ar putea impune infuzii de capital de 75 miliarde euro in 2010. "Evenimentele recente din Austria subliniaza ca unele banci europene nu au depasit inca perioada dificila. In timp ce economiile mai mari din zona euro sunt mai putin vulnerabile, anticipam scaderea creditarii, anul viitor, intr-unele dintre statele mai mici, dar si in intreaga Europa emergenta", se arata intr-o analiza a Capital Economics, citata de Mediafax.
Compania britanica de consultanta si cercetare macroeconomica face referire la nationalizarea de luni a bancii austriece Hypo Group Alpe Adria, eveniment marcat de acceptul actionarului majoritar german BayernLB de a ceda participatia de 67% din actiuni catre Guvernul Austriei pentru suma simbolica de un euro. Totodata, analistii Capital Economics nu pierd din vedere ca banca centrala din Austria a fost nevoita marti sa dezminta ca ar fi "pus sub supraveghere" a patra banca din tara dupa active, prezenta pe mai multe piete din regiune, inclusiv in Romania.
Salvarea Hypo, cu active de 42 miliarde de dolari, adica 6% din totalul activelor din sistemul bancar austriac, a necesitat intermediere din partea presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, si cooperarea bancii germane de stat BayernLB, cu interventia diplomatica a Bundesbank.
Problemele si presiunile vor persista pentru o perioada mai lunga
"Presiunile actuale din sistemul bancar austriac se leaga de Europa de Est (...). Expansiunea economica abrupta, alimentata prin credit, si caderea severa care a urmat au expus vulnerabilitatile bancilor Europei de Est, care s-au reflectat prin semne de intrebare legate de situatia bancilor-mama din Europa de Vest", noteaza Capital Economics, facand referire la expunerea uriasa a bancilor austriece pe pietele din regiune, echivalenta cu 70% din Produsul Intern Brut al Austriei.
Analistii considera ca problemele si presiunile din sistemul bancar central-est european vor persista pentu o perioada mai lunga de timp.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri