Trezoreria SUA amana vanzarea actiunilor Citigroup pe care le detine
Data publicarii: 17-12-2009 | InternationalTrezoreria Statelor Unite a anuntat ca a decis sa amane vanzarea detinerii de 34% din capitalul Citigroup, in conditiile in care banca americana a vandul actiunile nou-emise pentru rambursarea ajutoarelor de stat mai ieftin decat estima, relateaza AFP.
Citigroup a fixat un pret de vanzare de 3,15 dolari pentru o actiune obisnuita, strangand in total 17 miliarde dolari, si 100 dolari pentru alte tipuri de actiuni, in urma carora a facut rost de inca 3,5 miliarde dolari.
Pretul de vanzare al unei actiuni obisnuite este mult sub cotatia de inchidere la bursa din sedinta de miercuri, de 3,45 dolari, si sub valoarea medie de 3,25 dolari platita de guvernul american cand a preluat o participatie in cadrul grupului bancar in 2008, ca sa il ajute sa faca fata crizei financiare.
Banca anuntase luni ca a ajuns la un acord cu trezoreria pentru a strange 20,5 miliarde dolari ca sa ramburseze ajutoarele de stat in valoare de 20 miliarde dolari.
Anuntul pare sa nu convina Trezoreriei, care intentiona sa vanda, intr-o prima etapa, actiuni Citigroup de pana la 5 miliarde dolari pe care le detine in cel mult 45 de zile, pentru ca apoi sa iasa din capitalul bancii intr-un interval de sase pana la 12 luni.
Insa dupa ce oferta masiva de actiuni Citigroup nu a starnit entuziasmul asteptat printre investitori, Trezoreria si-a dat seama ca ar pierde bani daca ar incepe sa vanda acum din participatia pe care o detine.
Citigroup a precizat ca trezoreria a prelungit perioada in care nu va vinde cele 7,7 miliarde de actiuni pe care le detine de la 45 la 90 de zile dupa finalizarea majorarii de capital a bancii.
De asemenea, guvernul a anuntat ca va vinde actiunile pe care le detine la Citigroup in urmatoarele 12 luni, in loc de 6-12 luni, cum prevedea anterior.
Citigroup a primit 45 miliarde dolari intre octombrie 2008 si ianuarie 2009 ca ajutoare de la statul american, care a ajuns sa detina 34% din capitalul bancii, impunand in schimb constrangeri in ceea ce priveste administrarea bancii, legate in special de remuneratiile primite de conducere.
Programul guvermanental de salvare a bancilor din SUA prevede sustinerea acestora pana ce devin capabile sa ramburseze ajutoarele "in mod prudent".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri