Trezoreria SUA amana vanzarea actiunilor Citigroup pe care le detine

Data publicarii: 17-12-2009 | International

Trezoreria Statelor Unite a anuntat ca a decis sa amane vanzarea detinerii de 34% din capitalul Citigroup, in conditiile in care banca americana a vandul actiunile nou-emise pentru rambursarea ajutoarelor de stat mai ieftin decat estima, relateaza AFP.

Citigroup a fixat un pret de vanzare de 3,15 dolari pentru o actiune obisnuita, strangand in total 17 miliarde dolari, si 100 dolari pentru alte tipuri de actiuni, in urma carora a facut rost de inca 3,5 miliarde dolari.

Pretul de vanzare al unei actiuni obisnuite este mult sub cotatia de inchidere la bursa din sedinta de miercuri, de 3,45 dolari, si sub valoarea medie de 3,25 dolari platita de guvernul american cand a preluat o participatie in cadrul grupului bancar in 2008, ca sa il ajute sa faca fata crizei financiare.

Banca anuntase luni ca a ajuns la un acord cu trezoreria pentru a strange 20,5 miliarde dolari ca sa ramburseze ajutoarele de stat in valoare de 20 miliarde dolari.

Anuntul pare sa nu convina Trezoreriei, care intentiona sa vanda, intr-o prima etapa, actiuni Citigroup de pana la 5 miliarde dolari pe care le detine in cel mult 45 de zile, pentru ca apoi sa iasa din capitalul bancii intr-un interval de sase pana la 12 luni.

Insa dupa ce oferta masiva de actiuni Citigroup nu a starnit entuziasmul asteptat printre investitori, Trezoreria si-a dat seama ca ar pierde bani daca ar incepe sa vanda acum din participatia pe care o detine.

Citigroup a precizat ca trezoreria a prelungit perioada in care nu va vinde cele 7,7 miliarde de actiuni pe care le detine de la 45 la 90 de zile dupa finalizarea majorarii de capital a bancii.

De asemenea, guvernul a anuntat ca va vinde actiunile pe care le detine la Citigroup in urmatoarele 12 luni, in loc de 6-12 luni, cum prevedea anterior.

Citigroup a primit 45 miliarde dolari intre octombrie 2008 si ianuarie 2009 ca ajutoare de la statul american, care a ajuns sa detina 34% din capitalul bancii, impunand in schimb constrangeri in ceea ce priveste administrarea bancii, legate in special de remuneratiile primite de conducere.

Programul guvermanental de salvare a bancilor din SUA prevede sustinerea acestora pana ce devin capabile sa ramburseze ajutoarele "in mod prudent".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: