Guvernul da primarilor venituri din amenzile aplicate firmelor

Data publicarii: 21-12-2009 | Actualitate

Programul de guvernare prevede ca primariilor li se va da dreptul de a calcula valoarea impozabila a imobilelor din intravilan in raport cu valoarea lor de piata. Corelarea taxelor pe cladiri cu valoarea de piata  ar putea duce la o majorare si de sapte ori a taxelor locale. Cresterea autonomiei financiare a unitatilor administrativ-teritoriale si a veniturilor bugetelor locale ale acestora reprezinta un capitol distinct in programul de guvernare al viitorului Cabinet.

Documentul stabileste ca acest principiu va fi realizat prin acordarea dreptului autoritatilor locale de a modifica nivelul impozitelor si taxelor locale in functie de necesitatile locale si gradul de suportabilitate al populatiei, calcularea valorii impozabile a cladirilor si terenurilor din intravilanul localitatilor prin raportarea la valoarea de piata a acestora, "acolo unde aceasta este vadit mai mare decat cea determinata prin formula actuala de calcul", si revizuirea cotelor defalcate din impozitul pe venit  in functie de noile competente transferate autoritatilor locale in cursul procesului de descentralizare.

In prezent, impozitele locale se calculeaza in functie de valoarea impozabila, de 806 lei pe metru patrat, cota de impozitare  fiind de 0,1% din valoarea totala. Exista de asemena coeficienti - rangul localitatii, amplasare - care pot modifica valoarea impozitelor.

Daca autoritatile locale vor avea mana libera la stabilirea bazei de impozitare pentru cladiri si terenuri, am putea asista la majorari ale impozitelor si cu 600%, in cazul in care Parlamentul nu va reduce cota de impozitare prevazuta in Codul Fiscal.

Integral in Capital

Ultimele stiri pe BankNews.ro: