Statul, obligat sa-si achite datoriile catre firme intr-o luna

Data publicarii: 21-12-2009 | Economie

Cel mai mare debitor al firmelor private este statul, care nu isi mai poate onora la timp obligatiile de plata. De la inceputul lui septembrie, institutiile statului nu au mai facut plati catre mediul privat, acuza mediul de afaceri. Exista riscul ca firmele sa nu isi primeasca banii pana la sfarsitul anului, din cauza ca trebuie reduse foarte mult cheltuielile bugetare. Firmele private se chinuiesc sa reziste pe piata in conditiile in care unul dintre marii lor debitori este statul, prin diversele sale institutii.

Potrivit presedintelui Consiliului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, Comisia Europeana a emis o Directiva in care statul este obligat ca incepand cu 2010 sa-si achite darile catre intreprinzatori in maximum 30 de zile, si nu 360 cum se face acum.

''Nu este normal ca statul sa fie dator firmelor romanesti si sa nu plateasca nicio penalizare pentru asta, iar firmele care intarzie plata contributiilor catre stat sunt penalizate exagerat de mult. Penalitatile ajung la 36% pe an, ceea ce inseamna o suma enorma pentru IMM in perioada de criza. Salutam Directiva Europeana care obliga statul sa-si achite la timp datoriile, iar daca intarzierile vor depasi 30 de zile, acesta va trebui sa plateasca o penalizare de 5% din suma datorata. IMM isi reduc astfel costurile cu 10%, ceea ce este foarte bine in perioada de criza. Totodata, cerem Guvernului reducerea dobanzilor si penalitatilor de intarziere pentru impozite si contributii la fondurile de asigurari sociale de la 1%/zi la 0,05%/zi, dar si modificarea OUG pentru amanarea la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen ca urmare a efectelor crizei economico-financiare, in sensul eliminarii garantiilor impuse pentru amanarea platii obligatiilor fiscale pentru sumele respective si diminuarii cu 50% a penalitatilor pe perioada amanarii aprobate'', a declarat presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

"Statul datora firmelor 8 miliarde de euro"

Mai mult decat atat, presedintele CNIPMMR a atras atentia asupra faptului ca firmele romanesti au emis deja semnale ca lipsa lichiditatilor le afecteaza colaborarea, atat cu furnizorii, cat si cu clientii care au incetat sau au redus considerabil comenzile din lipsa banilor. In actualul context economic, achitarea cat mai urgenta a datoriilor guvernamentale devine foarte importanta, pentru a da posibilitatea agentilor economici sa dispuna de banii lichizi prin intermediul carora sa-si poata desfasura din nou relatiile de afaceri.

De asemenea, partenerii de afaceri ai institutiilor publice au de incasat contravaloarea TVA. Prin faptul ca a intarziat sa-si onoreze obligatiile, statul a devenit astfel cel mai indisciplinat partener fiscal si economic. Mai mult decat atat, daca unui agent economic obisnuit i se calculeaza penalizari chiar si pentru o zi de intarziere la plata obligatiilor fiscale, ramane de vazut ce fel de despagubiri vor primi cei carora Guvernul a intarziat sa le plateasca TVA.

"Cea mai mare problema a mediului local de afaceri este neplata la termen a sumelor de la bugetul statului sau de la alte organisme sau institutii de stat. Este vorba despre TVA, dar si de alte plati pe care statul nu le face catre mediul de afaceri. Dupa calculele noastre, statul era dator la finele anului trecut cu 8 mld. euro catre firme, si nu cu 3,1 mld. euro, cum se specifica in datele Ministerului de Finante. Suma s-a ridicat la 8 miliarde din cauza subcontractarilor. Este adevarat ca o parte din suma aceasta s-a mai achitat, dar intarzierile de plata tot sunt mari, si acum se mai adauga si cele de anul acesta", a atras atentia Ovidiu Nicolescu.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: