Brown a acuzat cateva tari ca au acaparat negocierile de la Copenhaga

Data publicarii: 21-12-2009 | Mediu

Premierul britanic Gordon Brown a acuzat "cateva tari" ca "au acaparat" negocierile de la conferinta de la Copenhaga asupra climatului si a cerut sa fie trase invataminte din modul de derulare a discutiilor, potrivit unui mesaj difuzat de Downing Street si citat de AFP.

"Nu ar trebui sa ne mai confruntam niciodata cu impasul care a amenintat sa duca la esuarea acestor discutii", a spus seful guvernului britanic. "Nu ar mai trebui sa lasam vreodata un acord mondial care ar trebui sa duca la un viitor mai ecologic sa fie acaparat de cateva tari", a adaugat Brown, care nu a nominalizat tarile avute in vedere.

Ministrul britanic al Mediului, Ed Miliband, a recunoscut ca rezultatele conferintei de la Copenhaga sunt "dezamagitoare" si a reprosat Chinei ca a combatut un acord care prevedea constrangeri legale cu privire la reducerea emisiilor de CO2.

Conferinta de la Copenhaga a dus sambata la un acord ce inroleaza principalii poluatori, printre care SUA si China, in jurul unor ambitii limitate, pentru lupta impotriva incalzirii climatice. Desi prevede infiintarea unui fond special si a unei sume care ar urma sa creasca progresiv la 100 miliarde dolari pana in 2020, in principal pentru cele mai vulnerabile tari, acordul a fost negociat in secret, in spatele usilor inchise, in contradictie cu regulile multilaterale ale Natiunilor Unite.

Acordul le cere tarilor industrializate si tarilor in curs de dezvoltare sa-si afirme angajamentele de reducere a gazelor cu efect de sera in scris pana sfarsitul lunii ianuarie si prevede mecanisme care garanteaza transparenta aplicarii lor, insa nu fixeaza o data dincolo de care emisiile ar trebui sa scada.

De asemenea, prevede un fond de 30 miliarde dolari pe termen scurt (anii 2010, 2011 si 2012), ce ar urma sa creasca pana la 100 miliarde dolari pana in 2020, bani ce ar trebui sa ajute in special tarile cele mai vulnerabile sa se adapteze la impactul dezechilibrului climatic.

Numeroase ONG-uri considera acordul ca fiind un fiasco.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: