Cercetatorii sustin ca au izolat particule din materia neagra

Data publicarii: 21-12-2009 | Diverse

Mai multe laboratoare din Statele Unite ale Americii au anuntat ca au detectat o particula de materie neagra, descoperire care, daca va fi validata de comunitatea stiintifica, ar putea duce la conturarea unei viziuni mai clare asupra formarii universului.

Se crede ca materia neagra reprezinta aproximativ 90% din intreaga masa a Universului. Desi nu o putem vedea, oamenii de stiinta spun ca exista, ea permitand manifestarea fortelor gravitationale din interiorul galaxiilor.

Experimentele care au dus la aceasta descoperire s-au desfasurat la aproape un kilometru sub pamant, in laboratoarele amenajate intr-o mina din Minnesota. Experimentul subteran la care au lucrat 60 de fizicieni si ingineri a urmarit descoperirea unei particule care inainte fusese doar teoretizata.

Cautarea criogenica a materiei negre (Cryogenic Dark Matter Search, CDMS) a folosit detectoare racite pana aproape de cele mai scazute temperaturi posibile, minus 273 de grade Celsius, pentru a depista vibratiile generate de aceste particule venite din spatiul cosmic.

Dupa mai multi ani de cercetari, Dan Bauer, coordonatorul proiectului, a anuntat ca a izolat doua particule cu toate caracteristicile materiei negre. Acesta a avertizat insa, ca exista o probabiliate de 25% ca semnalul indetificat de cercetatori sa vina de la o particula subatomica obisnuita.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: