Avalansa ieftinirilor locuintelor nu se va opri nici in 2010

Data publicarii: 22-12-2009 | Imobiliare

Anul 2009 a reprezentat un an dificil pentru agentiile imobiliare, dezvoltatorii din domeniu, proprietarii de apartamente vechi, dar nu si pentru cumparatori, deoarece scaderile semnificative de preturi mult asteptate de ei au inceput sa apara. Cu toate ca vorbim de ajustari de preturi de 33% la nivel national si 45%  in Bucuresti pe parcursul unui an, totusi valorile locuintelor nu s-au asezat pe paliere normale ceea ce se traduce printr-o noua avalansa de reduceri in 2010.

Prudenta bancilor obliga proprietarii sa lase din pret

Piata imobiliara din 2009 a fost una inghetata in care s-au redus valorile locuintelor. "Preturile locuintelor in octombrie 2009 fata de aceeasi luna din 2008 au scazut la nivel national cu 33%. Iar in cazul Bucurestiului cu 45%", a declarat directorul imobiliare.ro, Adrian Erimescu.

In continuare acesta se asteapta ca preturile sa se ajusteze

"Exista doua variabile care influenteaza cursul tranzactiile imobiliare : prima este cresterea posibilitatii de finantare, iar a doua scaderea preturilor. In cazul primei variante nu tragem mari sperante, deoarece nu exista niciun semnal ca s-ar schimba ceva. Acum, bancile joaca foarte sigur. Daca in trecut era o euforie pentru credite, acum acestea sunt foarte prudente. Modificarea finantarii tine de mecanisme precum, banci, banci-mama, BNR, Guvern pe cand ajustarea preturilor tine doar de proprietar. Deci a doua solutie ramane singura optiune si anume ajustarea preturilor. Astfel o sa urmeze o noua transa de scaderi de preturi", a explicat Adrian Erimescu.

Schimbarea pietei aduce agentii noi

2009 a fost un an greu pentru agentiile imobiliare pentru ca nu au vandut, astfel unele dintre ele s-au inchis.

"Anul acesta am avut o piata de criza, in prima parte a anului nu s-a vandut deloc. Agentiile au ajuns sa aiba luni intregi in care nu au tranzactionat. De-abia acum s-a ajuns sa vedem cateva tranzactii. Agentiile s-au bazat mai mult pe inchirieri. Din baza noastra de date din 2008, 40% din agentii s-au inchis si acest fenomen va continua", a mai spus  directorul imobiliare.ro.

In acelasi timp oficialul imobiliare.ro a declarat pentru Curierul National ca "in ultima luna au inceput sa apara agentii imobiliare noi. Asteptam acest fenomen deoarece piata imobiliara din 2009 este una total diferita fata de cea din 2007. Vor fi oameni diferiti. Asadar pe aceasta piata vor fi  agentiile din 2007 si agentiile viitorului, care vor tranzactiona pe o piata normala. In cadrul acestor noi companii vor veni oameni care au foarte multa experienta pe pietele externe si pregatesc terenul pentru o piata normala nu una ferbinte precum era cea din 2007".

Integral in Curierul National