Jeff Bezos, un stil atipic in domeniul afacerilor

Data publicarii: 23-12-2009 | Afaceri

Pentru multi dintre noi, o afacere profitabila care sa te claseze in topul miliardarilor este greu de realizat. Asa a fost si pentru Jeff Bezos, fondatorul "Amazon.com", una dintre primele companii care au vandut produse in mediul on-line.

Inainte de a pune bazele "magazinului on-line", Bezos a lucrat ca analist financiar pe Wall Street, timp in care s-a bucurat de un mare succes. Cu o mare dorinta de libertate, acesta decide sa lase in urma o cariera solida in domeniul financiar, si se muta impreuna cu sotia sa in Seattle, pentru a construi o afacere proprie. 

Cu 300.000 de dolari imprumutati de la parinti, cu un garaj al unei case modeste si cu trei calculatoare, Jeff Bezos  lanseaza ceea ce astazi este cel mai mare magazin on-line din lume: Amazon.com.   Care sunt atuurile unui om de afaceri de succes? "Multa rabdare si multa munca, dar mult mai mult noroc, aceasta este cheia succesului", spune Jeff intr-unul din interviurile sale acordate site-ului "achievement.org". 

Desi compania detinea un portofoliu bogat de produse, afacerea sa urma sa fie neprofitabila in primii ani. Raspandirea slaba a Internetului in anii '90 a adus inregistrari mici ale profitului, dar Bezos a inteles de la bun inceput avantajele vanzarilor on-line, fiind sigur ca in cativa ani, oamenii vor prefera sa cumpere de acasa.

Au urmat apoi ani in care profitul a crescut substantial, motiv pentru care Jeff declara ca a meritat asteptarea. In 2003 acesta a incasat primele 35 de milioane de dolari profit net, urmand ca in 2005 acesta sa fie de aproape 10 ori mai mare, inregistrand suma record de 359 de milioane dolari.  Stilul lui Jeff Bezos este inconfundabil. De-a lungul anilor acesta a surprins prin modul in care se comporta cu angajatii, dar si clientii sai. Directorul companiei se bucura de o loialiate si respect demne de admirat.

Nu de putine ori acesta a fost surprins livrand personal produsele cumparate de pe site-ul sau. Pentru angajatii sai, Bezos este de departe seful ideal, acestia il vad mai degraba ca pe un coleg.

Stilul sau vestimentar este de asemenea departe a fi unul clasic pentru oamenii de afaceri. Bezos este cunoscut de catre criticii vestimentari, pentru stilul sau casual, acesta preferand sa poarte camasa fara cravata si descheiata la primii doi nasturi, adoptand cu naturalete o atitudine nonconformista. Nu se incadreaza in categoria afaceristilor ce cheltuiesc mii de euro pe un costum, sau pantofi, dar este foarte atent la look-ul pe care il adopta.

Ca orice miliardar, a preferat sa investeasca o parte din banii obtinuti din propria afacere si in hobby-uri. Cand era copil visa sa devina astronaut sau fizician, si inca mai este pasionat de stiinta, botezandu-si cainele dupa un personaj din filmul sau preferat, Star Trek.

In anul 2006, Bezos vorbeste pentru prima oara despre compania sa spatiala. In 2000 a fondat compania Blue Origin, producatoare de aparate de zbor cu decolare si aterizare in plan vertical.

Dorinta omului de afaceri este sa dezvolte un program de zbor pentru  a putea calatori in spatiu. Conform Administratiei Aviatice Americane, acest proiect va putea fi pus in practica anul viitor. 

Fotografia este o alta pasiune a lui Bezos. Cu o colectie de zeci de cutii si albume de fotografii pe suport de hartie, acesta este de parere ca fiecare fotografie ii aminteste de un moment din viata sa. Jurnalistii americani sunt de parere ca Jeff Bezos este unul dintre fericitii care traiesc adevaratul "American Dream". Detine o afacere de succes, bucurandu-se de o viata de familie linistita si demna de invidiat.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: