Tendinte ale anului 2010 in high-tech

Data publicarii: 28-12-2009 | IT&C

Se considera ca 2009 a fost anul Twitter, al internetului mobil si al Kindle. Ce ne rezerva anul 2010? Consumer Electronics Show din Las Vegas va oferi, intre 7 si 10 ianuarie, primele certitudini. Pana atunci, publicatia electronica franceza 20minutes prezinta cateva optiuni.

Tehnologia 3D creste usor, iar cablul isi continua agonia - S-a terminat epoca in care jumatate din tara se aduna in fata televizorului. Anul viitor, televiziunea traditionala ar urma sa-si continue declinul. Succesul platformei video Hulu in Statele Unite se inregistreaza in detrimentul cablului traditional. In 2010, Apple ar putea agita apele propunand oferte direct prin iTunes. Yahoo si Intel lucreaza in directia superconexiunilor, apte sa introduca pe imagini widgeturi - mici module grafice cu date meteo, cursuri la Bursa sau ultimele actualitati in timp real. Multe companii ar trebui sa comercializeze ecrane 3D, pe valul produs de Avatar. Pentru un efect mai convingator, este totusi necesara o pereche de ochelari, lucru care ramane o frana la cumparare (pe langa pretul ecranelor).

Innoirea calculatorului - Placuta Apple ar putea fi prezentata in ianuarie 2010. Se vorbeste de mini-calculatoare portabile, fara tastatura fizica: totul se face pe ecranul tactil, ca iPhone. Potrivit zvonurilor, Apple ar putea scoate mai multe modele in 2010, dintre care unul cu 7 cipuri si 10 cipuri. Si Microsoft anunta un concept asemanator, lansat insa in doua etape.

Continuarea experimentelor pentru presa on-line - Rupert Murdoch conteaza pe consultarea cu plata a presei. Multi se indoiesc de succesul lui daca va incerca doar sa reproduca modelele vechi ale presei traditionale. In schimb, crearea unui joint-venture intre cinci editori majori de reviste din Statele Unite ar putea da nastere la proiecte indraznete. Trebuie insa pusa in aplicare o platforma web de vanzare a titlurilor, adaptata la diferite aparate mobile.

Jocuri video mai bine sincronizate, prin aplicarea proiectului Natal al Microsoft - A fost senzatia E3 a acestui an. Prezentarea de catre Microsoft a proiectului Natal, un sistem care permite abandonarea totala a manetei atunci cand jucatorul face miscari in spatiu. S-a constatat un oarecare decalaj intre un gest si actiunea de pe ecran, dar, daca Microsoft reuseste sa-l reduca si-si respecta macar o jumatate din promisiuni, sistemul ar putea bulversa jocul video (posibila lansare la sfarsitul lui 2010). Si Sony pregateste pentru primavara viitoare bagheta magica, un fel de Wiimote care urmeaza sa ofere o mai mare precizie.

AGERPRES