Dobanzile la lei ar putea sa scada usor anul viitor

Data publicarii: Astazi, 30-12-2009 | Finante-Banci

Bancherii estimeaza ca in 2010 se vor acorda mai putine credite ipotecare decat in 2009, iar conditiile restrictive impuse de banci nu se vor schimba.

Anul care vine va incepe cu incertitudini in privinta conditiilor de imprumutare. Bancherii se incrunta la intrebari despre prognoze si oportunitati de relaxare a creditarii ipotecare. Care relaxare? De fapt, usile bancilor au fost mereu deschise, dupa cum spun acestia. Numai ca realitatea a aratat ca putini clienti au si iesit zambind din banci, iar un numar si mai mic a primit imprumuturi consistente pentru cumpararea unor locuinte. Prin urmare, se anunta un nou an cu putine sanse de resuscitare a pietei imobiliare, din prisma bancherilor.

Anul produselor de economisire

Cea mai mare banca comerciala din Romania, BCR, se asteapta ca piata sa fie mai mult orientata catre economisire decat spre creditare. Corneliu Cojocaru, directorul de comunicare al BCR, spune ca romanii se vor uita la produsele financiare care ofera securitate personala, dar si pentru familie, precum pensiile private si planurile de asigurare sau produsele de economisire-creditare, pe termen mediu si lung.

"Cred ca una dintre lectiile clare pe care aceasta criza ne-a dat-o noua, consumatorilor, este ca trebuie sa intelegem necesitatea de a avea intotdeauna rezerve financiare pentru vremuri in care lucrurile nu merg chiar bine. Una peste alta, cultura economisirii va fi din ce in ce mai dezvoltata", crede Corneliu Cojocaru.

Viziunea bancilor este usor de inteles. Aceasta poate fi tradusa, de fapt, ca o asteptare. Intr-o piata avida de lichiditati este fireasca nevoia de a atrage resurse prin orice mijloace. Directorul de comunicare al BCR considera ca "vom vedea in continuare o reducere, pas cu pas, a dobanzilor, mai ales pe partea de lei, ceea ce va crea o buna oportunitate pentru produse alternative de investitie si economisire".

"In conditiile unor dobanzi scazute, oamenii vor cauta randamente mai bune pentru banii lor. Astfel, partea de asset management, partial asigurarile de viata, mai ales prin produse index-linked si unit-linked, ca si segmentul produselor financiare de tip securitate personala si a familiei, se vor dezvolta foarte rapid", completeaza Corneliu Cojocaru. Produsele index-linked si unit-linked sunt asigurari de viata care, pe langa scopul de a proteja clientul prin asigurare, au si o componenta de investitii, in care se ofera un anumit randament la scadenta. Aceste produse sunt create pentru perioade de timp mai indelungate.

O scadere a dobanzilor este anticipata si de Lucian Cojocaru, director executiv al Departamentului Comercial al retelei BRD-Groupe Societe Generale: "Este probabil ca si anul viitor dobanzile sa ramana la aceleasi niveluri ca si in prezent, cu unele scaderi marginale, mai mari la lei decat la euro, unde deja marjele sunt foarte reduse".  Lucian Cojocaru sustine ca nu ne putem astepta la o relaxare a creditarii, in conditiile in care nu am asistat de fapt la o inasprire a acesteia. "Principala problema cu care se confrunta bancile este lipsa cererii de credite, care deriva in principal din lipsa de predictibilitate asupra evolutiei mediului economic", explica directorul de la BRD.

Reprezentantii Volksbank Romania afirma ca anumite schimbari au avut loc in ceea ce priveste modul de analiza a situatiei financiare a solicitantilor de credite. "Au fost reconsiderate veniturile eligibile, Volksbank Romania devenind mult mai restrictiva din acest punct de vedere. In acest moment, nu mai acceptam prime sau bonusuri", precizeaza reprezentantii bancii. Ei cred ca aceasta politica mai restrictiva de creditare se va mentine si in 2010.

Clientii au simtit din plin teama bancherilor de a mai da imprumuturi in 2009. In primele luni ale anului, creditele ipotecare, si nu numai, au fost aproape inghetate, in sensul ca putini romani se puteau incadra in conditiile impuse de banci, pe fondul reducerii salariilor si al nesigurantei locurilor de munca.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: