Decada prospera pentru o mare parte a lumii

Data publicarii: Astazi, 04-01-2010 | International

Desi sfarsitul primului deceniu din secolul XXI a fost marcat de cea mai mare criza economica din ultimii 50 de ani, intervalul cuprins intre 2000 si 2009 va intra in istorie ca o perioada a marilor succese pentru o mare parte a lumii, scrie New York Times.

Chiar daca aceasta idee ar putea fi cu greu acceptata de Statele Unite ale Americii, unde a fost deceniul atentatului de la 11 septembrie, al razboiului din Irak si Afganistan si al crizei financiare, in alte zone, prosperitatea si-a facut simtita prezenta pentru prima data in istorie.

China si India sunt doua exemple de succes economic inceput in anii '90 si consolidat odata cu debutul anilor 2000. Idealurile de prosperitate, libertate si de respectare a legilor s-au extins in tari pana nu demult ostile oricaror forme de progres.

China, India, Indonezia si Brazilia, state aflate in top cinci cele mai populate tari, care cumuleaza 40% din populatia mondiala, au consemnat progrese vizibile ale principalilor indicatori economici, cu cresteri medii de peste 5%.

De asemenea, in America Latina, continent marcat decenii intregi de instabilitate politica si economica, s-au intrevazut in ultima decada sansele unui reviriment stabil. Columbia, Peru si Chile s-au alaturat Braziliei in reformarea economica, iar rezultatele nu au intarziat sa apara, arata cotidianul american.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: