Apartamentele plutitoare, solutia gasita de olandezi in fata riscului inundarii tarii

Data publicarii: Astazi, 04-01-2010 | Imobiliare

Cu o mare parte din teritoriu aflat sub nivelul marii, Olanda se lupta de secole intregi cu riscul inundatiilor. Tara cu cea mai joasa altitudine din lume a oprit apele marilor construind un sistem complex de diguri, insa spectrul cresterii nivelului apelor a determinat oficialii locali sa ia in calcul si alte solutii pentru protejarea populatiei.

Olanda, una dintre cele mai dens populate tari, considera ca o buna solutie pentru locuitorii din zonele cu risc de inundatie ar fi ridicarea unor complexe rezidentiale plutitoare. Arhitectul Koen Olthuis este de parere ca oficialii si populatia ar trebui sa invete nu cum sa lupte impotriva apelor, ci cum sa traiasca cu ele.

Proiectarea unor vaste centre rezidentiale plutitoare este principala preocupare a firmei sale de arhitectura. "Pompam zilnic in mare un volum de apa la fel de mare ca cel folosit de o zona metropolitana intr-un an. La un moment dat imensele cantitati de apa din jurul nostru ar putea sa copleseasca resursele noastre tehnice", spune arhitectul.

Impreuna cu echipa sa, Olthuis a dezvoltat deja un concept adecvat pentru zonele inundate, iar studiile efectuate au dovedit fezabilitatea constructiilor. In urmatorii 10 ani, firma intentioneaza sa construiasca, impreuna cu un dezvoltator imobiliar, 1.200 noi cladiri, intinse pe o suprafata de 2,5 kilometri.



Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: