2010, intre pesimism si optimism

Data publicarii: Astazi, 04-01-2010 | International

Pe 11 ianuarie 2010 se va organiza prima conferinta a anului pentru indicatorii de avans ai economiei SUA (The Conference Board Leading Economic Index). Aceasta va prezenta situatia de fapt a economiei americane (indicele LEI) dupa 12 luni, dar si stadiul economiei globale, in general.

Evenimentul are o importanta deosebita deoarece poate marca o tendinta anuala mult mai clara privind perspectivele uneia dintre cele mai puternice economii, precum si masura stabilitatii iesirii din recesiune a acesteia.

In aceeasi ordine de idei, la ultima conferinta a aceleiasi comisii, pe 17 decembrie 2009, membrii Conference Board Leading Economic Index au comunicat o crestere de 0,9% pentru luna noiembrie, fata de luna octombrie, a indicelui compozit LEI. Voi reaminti ca acesta include 10 indicatori macroeconomici, care masoara avansul economiei SUA. Acest salt a impins nivelul indicelui compozit de avans la 104, adica putin peste nivelul maxim al lunii iulie 2007, realizat inainte de criza subprime, accentuand astfel convingerea analistilor ca economia SUA a iesit intr-adevar din recesiunea economica. Oricum, acestia nu au renuntat definitiv la evidentierea si pe viitor a unor riscuri ce vor prelungi perioada de revenire a cresterii economice.

Chiar daca exista o crestere continua de opt luni a indicelui LEI, putem constata ca rata cresterii din ultimele 12 luni s-a mai diminuat treptat (1,2% in septembrie si 0,3% in octombrie), iar aceasta noua tendinta ne obliga sa fim mai putin optimisti in lunile din prima parte anului 2010, privind mentinerea unei rate ridicate a acestei cresteri.

Pe de alta parte, in prezent, opt indicatori macro din cei inclusi in indicele compozit LEI au contribuit la cresterea acestuia, iar doi indicatori au avut deprecieri in ultima parte a anului, si anume indicatorul cererii si ofertei si cel al increderii consumatorului. Acestia continua sa fie influentati de cresterea numarului de someri din SUA, crestere care nu se va opri curand, potrivit recentelor comunicate ale Departa-mentului Muncii. 

Fireste ca pietele nu puteau sa fie indiferente la aceste comunicari cu date pozitive si au reusit sa imprime o noua tendinta pentru aprecierea locala a burselor, reactia pietelor fiind de impingere a nivelului indicilor americani la noi maxime anuale.

In acest sens vom evidentia evolutia de exceptie a indicelui pietei options - VIX (piata CBOE Chicago), care semnaleaza deopotriva volatilitatea acestei piete si sentimentul ei, in fapt o "lupta" intre optimism si pesimism sau intre piata bull si piata bear de moment.

Parerea mea este ca modul in care s-a realizat punctul destul de avansat al minimului acestui indice, de la 16,26, reprezinta si o testare a evolutiei sentimentului pietei options asa cum este prezentat pe grafic, ceea ce ar impune o reevaluare a starii emotionale actuale a pietelor, in general.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: