In 2010, creantele vor fi tot mai greu de recuperat

Data publicarii: Astazi, 04-01-2010 | Finante-Banci

Recuperarea unei datorii de catre stat, companii sau persoane fizice este un proces lung, intortocheat, care consuma bani, timp si - de multe ori - nervi, iar banii nu ajung intotdeauna in conturi, chiar daca Justitia a dat sentinte definitive, iar executorii judecatoresti au ajuns la usa datornicului. Copiate dupa model occidental sau chiar filiale ale marilor concerne internationale, in Romania s-au infiintat firme care se ocupa exact de recuperarea si colectarea creantelor. Se pare ca in ultima perioada cele mai multe contracte sunt incheiate de institutiile financiare, sustin reprezentantii firmelor din domeniu. Bancile, si nu numai, au nevoie de firme specializate pentru a-si recupera cat mai repede restantele clientilor, care in ultimele luni au crescut foarte mult. Astfel, firmele din piata sustin ca anul viitor numarul institutiilor care vor apela la serviciile acestora va creste semnificativ.

Bancile au nevoie de ajutor pentru recuperarea datoriilor

Georg Kovacs, directorul general EOS KSI Romania, este de parere ca anul 2010 va fi un an dificil din toate punctele de vedere. "Estimam ca in 2010 vom avea mai multe cazuri in portofoliu comparativ cu anul curent, insa, in acelasi timp, ne preocupa faptul ca procesul de colectare va fi mai dificil, din cauza problemelor pe care le au persoanele fizice si juridice (somaj, lipsa lichiditatilor, scaderea foarte mare a valorii activelor, scaderea volumului de investitii straine directe). Conform tendintelor din piata, cel mai probabil vom avea mai multe cazuri din domeniul bancar, al serviciilor financiare, asigurarilor si leasingului, dar si al utilitatilor si al altor servicii", a declarat, pentru Curierul National, Georg Kovacs.

In acelasi timp, si Isabela Iacob, directorul general al KRUK International, sustine ca anul viitor se asteapta la o crestere semnificativa a portofoliului de clienti. "In acest moment ne aflam in negocieri cu sapte noi clienti, marea majoritate a acestora din banking, dar si din sectorul asigurarilor. In plus, estimam ca in 2010, avand in vedere cresterea preconizata a ratei somajului, creantele vor fi tot mai greu de colectat, fiind nevoie de instrumente si procese mai complexe, care sunt insa si mai costisitoare", a  declarat, pentru Curierul National, Isabela Iacob.

Piata de profil a crescut cu 60% in 2009

Dupa un an de criza, numarul solicitarilor comparativ cu anul trecut a crescut semnificativ, sustin reprezentantii firmelor de profil. "In perioada ianuarie-noiembrie 2009 am inregistrat o crestere de aproximativ 50-60% a volumului de cazuri externalizate de catre clientii nostri comparativ cu aceeasi perioada din 2008", ne-a spus Georg Kovacs. De aceeasi parere este si Isabela Iacob, care sustine ca societatea a avut o cifra de vanzari care a depasit cu mai mult de 100% valoarea cazurilor procesate in cursul anului 2008. "Estimez ca pe ansamblul pietei de recuperari creante cresterea a fost de cca. 50% - 60% in 2009 fata de anul anterior", a declarat Isabela Iacob.

Firmele de telecom se lupta cu rau-platnicii

In ceea ce priveste portofoliul de clienti al firmelor din domeniu, acestia sustin ca pe langa sistemul bancar, firmele de telecom au inceput sa apeleze din ce in ce mai mult la serviciile lor. "Deservim majoritatea bancilor de top din Romania si 90% din piata de telecom, piata asigurarilor, a IFN-urilor, utilitatilor, dar si alte companii din diferite domenii de activitate. O parte importanta din portofoliul pe care il administram este reprezentata de credite bancare neperformante", a spus directorul general EOS KSI Romania.

"Portofoliul de clienti al companiei noastre a evoluat in acest an, ca si in anul 2008, ajungand la peste 25 de clienti B2C in momentul de fata. Avem contracte de colaborare cu 14 banci (marea majoritate din top 10), 4 institutii financiar-bancare, 5 companii de telecomunicatii,  3 companii de asigurari, precum si cu alte firme din domeniul bunurilor de consum. Nu putem spune ca am fost solicitati in mod deosebit de un sector particular din cele pe care le deservim. In general, in anul 2009 cererea de servicii de recuperare creante a crescut din partea tuturor clientilor", sustine si reprezentantul KRUK International.

Restantierii au ramas fara sprijinul familiei sau al prietenilor

Dat fiind contextul actual economic, recuperatorii de creante au fost nevoiti sa-si schimbe strategiile in acest an. "Anul acesta am inregistrat o scadere a ratelor de succes comparativ cu anii anteriori. Strategia pe care am folosit-o in 2009 a fost sa ne concentram pe plati in mai multe transe, dar sume mai mici. Principala provocare, dar si realizare in 2009 a fost sa pastram ratele de succes la nivelul celor din 2008, prin alocarea mai multor resurse in procesul de colectare. In plus, in 2009, caracteristicile platilor s-au modificat din cauza schimbarilor economice (creditele nu au mai putut fi refinantate prin credite bancare sau prin imprumuturi de la familie/prieteni, in plus, a devenit foarte dificila vanzarea de active pentru a se achita datoriile intr-o singura transa). Suma medie pe care un roman o poate achita lunar a scazut cu aproximativ 30% anul acesta comparativ cu 2008, ajungand la aproximativ 450 lei", ne-a explicat directorul general al EOS KSI Romania.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: