Toate chiriile isi vor continua scaderea in 2010

Data publicarii: 05-01-2010 | Imobiliare

La finalul lui 2009, specialistii din domeniul imobiliar au afirmat ca efectele crizei si-au pus amprenta si asupra inchirierilor, iar ajustarile cele mai drastice au fost facute pentru spatiile comerciale (10-50%) urmate de office (18-25%). In randul inchirierilor rezidentiale s-au inregistrat cele mai mici reduceri de preturi, si anume 15-20%.

Potrivit analistilor, toate segmentele din piata inchirierilor au fost afectate de criza, dar in zonele periferice preturile s-au redus cel mai mult, mai ales localitatea Pipera, in timp ce proprietatile din centru au tinut stacheta ridicata. Reprezentantii DTZ Echinox sunt de parere ca pe termen scurt si mediu (3-12 luni) chiriile vor inregistra un trend descendent, o viitoare stabilizare si o posibila revigorare fiind prevazuta pentru a doua jumatate a anului 2010.

O imbunatatire a situatiei pietei imobiliare, nu mai devreme de a doua jumatate a acestui an

"Este dificil sa anticipam care va fi primul sector din piata care isi va reveni, ne asteptam insa ca revenirea sa intervina mai intai acolo unde caderea a avut loc mai devreme. Primele semne de inviorare a pietei imobiliare sunt asociate cu reluarea finantarii si imbunatatirea situatiei economice. Segmente precum terenurile si investitiile depind in foarte mare masura de conditiile de finantare, in timp ce evolutia domeniilor industrial si retail este strans legata de nivelul consumului si de starea generala a economiei. Tranzactiile pe segmentul rezidential sunt influentate atat de conditiile de finantare cat si de veniturile populatiei, de asemenea dependente de situatia economica. Prin urmare, nu ne putem astepta ca o imbunatatire a situatiei pietei imobiliare autohtone sa intervina mai devreme de a doua jumatate a anului viitor" , a declarat pentru Curierul National Oana Iliescu, Joint Managing Director, DTZ Echinox.

Chiriile pentru spatiile comerciale au scazut cu un procent, intre 10 si 50%

Conform datelor furnizate de DTZ Echinox, sectorul comercial a fost de asemenea caracterizat de scaderi semnificative ale nivelului chiriei cerute. "In ultimele 9-12 luni, chiriile pentru spatiile premium localizate pe arterele comerciale principale ale Bucurestiului au inregistrat o scadere intre 25% si 35%, in timp ce la chiriile pentru spatiile semicentrale si periferice scaderea a marcat un nivel record de 50%", au aratat reprezentantii DTZ.

"Spatiile comerciale au scazut la randul lor destul de mult, probabil intre 10 si 30% din 2008 pana in 2009. La scaderea chiriilor a contribuit si climatul general defavorabil afacerilor, criza economica, impovararea fiscala, care au determinat o multime de intreprinzatori sa-si stopeze afacerile, cel putin pentru o anumita perioada", a explicat Mihai Stan, director general al portalului imobiliar TopEstate.ro.

In ceea ce priveste segmentul spatiilor de birouri, analistii DTZ  sustin ca nivelul chiriilor a scazut incepand cu T1 2009 cu aproximativ 18% in cazul locatiilor de tip prime, cu 21% pentru zonele semicentrale si cu 25% pentru proiectele periferice. Valoarea chiriei in cadrul zonelor ultracentrale este de 21 de euro pe mp, in timp ce chiria variaza intre 10 -19 euro pe mp pe luna in cazul zonelor descentralizate.

Proprietatile de lux, mai putin afectate de criza

Conform spuselor lui Mihai Stan, chiriile nu au scazut proportional. "Apartamentele medii si inferioare in aspect si dotare au scazut, aproximativ cu 20%, insa apartamentele de lux si-au pastrat preturile mari. In ultimele doua luni ale anului trecut nu s-au observat modificari de preturi, desi sunt multe apartamente neinchiriate, iar oferta solicitantilor de imobile de inchiriat este destul de mica", a aratat acesta.

"Proprietatile de lux sunt in proportie de 90% delimitate de locatie: Primaverii, Nordului, Kiseleff, Aviatorilor si Dorobanti, zone ultracentrale cu acces facil catre servicii. Nu putem discuta despre criza segmentului de lux, in principal din cauza locatiilor exclusiviste care au fost scumpe chiar si inainte de '89 si vor continua sa tina stacheta sus. Cererea constanta pentru aceste zone si pentru un numar relativ limitat de proprietati de lux disponibile spre inchiriere mentin preturile, impiedicand o reducere a chiriilor in ritmul actual al pietei", a declarat Raluca Plavita, Senior Consultant in cadrul Departamentului Rezidential, al DTZ Echinox.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: