UE nu va ajuta financiar Grecia, sustine un oficial BCE

Data publicarii: 06-01-2010 | International

Uniunea Europeana nu va acorda ajutoare financiare Greciei, a declarat miercuri Jurgen Stark, membru al consiliului director al Bancii Centrale Europene (BCE), citat de Les Echos.

"Pietele isi fac iluzii daca spera ca, la un moment dat, celelalte tari vor scoate bani din portofel pentru salvarea Greciei", a declarat Stark, in cadrul unui interviu acordat pentru Il Sole 24 Ore.

Acesta a subliniat faptul ca Grecia nu si-a controlat conturile publice in ultimii ani si nici nu a luat masuri pentru cresterea competitivitatii tarii. "Tratatele prevad clauza de non-salvare si regulile trebuie sa fie respectate", a adaugat Starck.

Aceste declaratii au dus la deprecierea monedei europene. Euro a atins un minim al sedintei de 1,4285 dolari, inainte de a reveni la 1,4354 dolari, in scadere cu 0,05% fata de nivelul de marti seara.

Stark a estimat, totodata, ca inflatia din zona euro va ramane stabila pana la sfarsitul lui 2011.

"In prezent, zona euro este caracterizata de un grad inalt de stabilitate a preturilor, ce ne permite sa credem ca nivelul dobanzii este potrivit", a afirmat el.

Christian Noyer, membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, a estimat miercuri, la randul sau, ca BCE nu are motive sa renunte la politica monetara relaxata in lipsa tensiunilor inflationiste si in contextul in care revenirea economica este fragila.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: