Cum va planificati plata impozitelor

Data publicarii: 07-01-2010 | Finante-Banci

Primele luni din noul an aduc o serie de cheltuieli fixe - impozitele pe proprietati -, care vor creste semnificativ anul acesta. Cu cat aveti mai multe tipuri de proprietati - casa, teren, masina -, cu atat veti avea nevoie de mai multi bani pentru impozite.

Casa si terenul. daca sunteti proprietarul unei locuinte, trebuie sa pregatiti bani pentru impozitul pe cladire si terenul pe care este amplasata constructia. Aveti la dispozitie trei luni; termenul-limita pentru achitarea primei transe de impozit aferente primului trimestru este, de regula, 31 martie. Cum Guvernul are nevoie acuta de bani la buget, anul acesta va aduce o majorare cu pana la 20% a taxelor, impozitelor, potrivit unei hotarari publicate anul trecut, la sfarsitul lunii septembrie.

Impozitul pe casa este un impozit local, iar decizia finala privind procentul majorarii apartine consiliilor locale. E de asteptat insa ca majoritatea consiliilor sa se apropie pana la maxim de procentul-limita stabilit de Guvern, pentru ca, la randul lor, vor avea nevoie de venituri la bugetele locale, iar impozitele pe proprietati sunt venituri sigure. Un apartament cu doua camere intr-o zona urbana va va scoate din buzunar in jur de 100 de lei, in functie de zona in care este amplasat si de vechimea constructiei. Sunt consilii locale care obisnuiesc sa ofere reduceri daca impozitul este achitat in totalitate in primul trimestru al anului. Daca doriti sa platiti esalonat, trebuie sa aveti grija sa nu depasiti termenele-limita trimestriale, altfel sunteti penalizati.

In intravilan, impozitul pe teren va costa intre 153 si 8.921 de lei pe hectar, in functie de rangul localitatii si de zona in care este amplasata proprietatea. In clasificarea oficiala localitatile au sase ranguri: de la "0" la "V" - unde "0" este rangul cel mai scump. In localitate, zonele sunt clasificate, de la centru spre periferie, de la "A" la "D" - unde "A" este zona cea mai scumpa.  De exemplu, daca aveti un teren de 300 mp, cu constructii, in zona "A" dintr-o localitate de rang "0" - deci combinatia cea mai scumpa -, veti plati un impozit de 268 lei (in jur de 62 euro) pentru 2010. Terenurile agricole. Daca detineti terenuri agricole (cel mai probabil in extravilan), trebuie sa va faceti de pe acum socotelile pentru impozite. Terenul arabil va costa, in functie de zona, intre 36 si 43 lei pe hectar. Cele mai scumpe sunt viile si livezile (intre 41 si 48 lei), iar cele mai ieftine sunt baltile si padurile. Pasunile si fanetele costa intre 17 si 24 lei pe hectar.
 
Masina. Inceputul de an scoate din buzunarele soferilor destul de multi bani. In primul rand, asigurarea de raspundere civila. RCA este mai scumpa anul acesta, din cauza majorarii plafoanelor de despagubire. Tot din 2010, firmele de asigurare vor aplica asa-numitul sistem bonus-malus, care - simplu spus - ii rasplateste pe soferii fara daune si ii arde la buzunar pe cei neatenti. RCA poate fi achitata in rate, iar pretul difera in functie de capacitatea motorului (cilindreea) si vechimea masinii. Veti avea apoi de achitat impozitul pe masina, care se calculeaza doar in functie de capacitatea cilindrica. Calculul porneste de la 8 lei/200 centimetri cubi (cmc) pentru motoarele mici si ajunge la 145 lei/200 cmc pentru motoarele mai mari de 3.000 cmc. Daca aveti loc de parcare inchiriat de la primarie, mai adaugati ceva la cheltuieli. In Bucuresti, de exemplu, locurile de parcare se vor scumpi zdravan: potrivit unei hotarari a Consiliului General, locurile de parcare care costau anul trecut cateva zeci de lei (in functie de zona) sar acum de 100 de lei, iar cea mai scumpa este zona "A", cu aproape 165 lei pe an.

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: