Scanerele corporale, o mare afacere

Data publicarii: 08-01-2010 | International

Principalul beneficiar va fi industria de profil, in spatele careia se afla fosti oficiali de la Washington. In ciuda dubiilor privind eficienta si a problemelor legate de dreptul la intimitate, febra introducerii scanerelor corporale in aeroporturi pare a fi de neoprit.

La numai cateva zile de la atentatul cu bomba din ziua de Craciun, Reuters transmitea ca "intentia guvernului american de a folosi aparate de inalta tehnologie ar putea crea un boom economic pentru fabricantii acestor produse" si ca "a creat deja o crestere speculativa a preturilor la unele companii".

Sute de astfel de aparate au fost comandate, la un pret de circa 150.000 de dolari bucata.

Primele care vor profita de oportunitate sunt doua companii americane a caror tehnologie a fost aprobata de Autoritatea pentru Securitate in Transporturi (TSA): Rapiscan Systems, din Mississippi si L-3 Communications Holdings, din New York.

Personaje ilustre fac lobby

Scanerele corporale vor avea succes si datorita personajelor ilustre care se afla in spatele promovarii lor, scrie revista americana "Mother Jones".

Fostul secretar al Securitatii Interne, Michael Chertoff, conduce acum Grupul Chertoff, care reprezinta firma Rapiscan Systems. La numai patru zile dupa atac, Chertoff a facut turul mass-media pentru a promova scanerele, numind atentatul "o lectie privind valoarea acestui tip de aparat", fara a-si dezvalui relatia cu Rapiscan.

Cotidianul "Washington Examiner" a publicat o lista a fostilor politicieni si functionari de la Washington care fac acum lobby pentru introducerea scanerelor. Printre ei se afla fostul director adjunct al TSA, Tom Blank, si un alt fost oficial al TSA, Chad Wolf.

Tehnologie predispusa la greseli

Daca in prezent, circa 40 de scanere corporale sunt utilizate in 19 aeroporturi americane, este de asteptat ca numarul acestora sa creasca vertiginos. TSA a anuntat ca va comanda alte 300 de aparate.

"In ceea ce priveste inaltele tehnologii de testare, TSA are o reputatie proasta de imbogatire a unor corporatii private care au tehnologii deficitare si exista semne ca scanerele corporale nu vor face exceptie", scrie revista americana "Mother Jones".

Numite de oponentii lor "aparate de perchezitie corporala digitala", scanerele sunt de doua tipuri, in functie de tehnologia folosita pentru a vedea prin haine: cu senzori cu unde milimetrice sau cu raze X. Ele produc imagini ale conturului corpului pasagerilor.

Criticii spun ca aceste aparate sunt predispuse la greseli, fiind incapabile de a detecta explozibilii ascunsi in cavitatile corporale - o metoda folosita de cand lumea pentru contrabanda.

Astfel, un terorist ar putea ascunde toate componentele unei bombe in corpul sau si trece nedetectat prin masinile de perchezitionare digitala.

O firma britanica de cercetare in domeniul apararii a aratat ca aparatele sunt complet ineficiente in detectarea materialelor cu "densitate mica" precum plasticul, substantele chimice si lichidele - adica exact ceea ce atentatorul din ziua de Craciun a ascuns in lenjeria sa intima.

Parlamentul european intra in afacere

Legislativul european a decis sa scoata la vanzare sase scanere, achizitionate in 2002 cu 720.000 de euro, dar care nu au fost niciodata utilizate.

Cele sase aparate vor fi puse in vanzare in cadrul unei oferte care va fi publicata la 15 ianuarie. Aparatele stau nefolosite de sapte ani in depozitele Parlamentului, la Strasbourg, Bruxelles si Luxemburg.

Obama critica dur serviciile de informatii

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a afirmat ca serviciile de informatii americane au ratat unele "semnale" asupra pregatirii atentatului esuat de la 25 decembrie, asupra zborului 253 al companiei Northwest. Obama a cerut reforme imediate pentru a corecta aceste erori.

"Anumite persoane din serviciile de informatii stiau ca suspectul Umar Farouk Abdulmutallab s-a dus in Yemen si s-a alaturat acolo extremistilor", a spus Obama, la sfarsitul unei reuniuni cu responsabilii serviciilor de informatii americane si ministri de prim plan.

"Se pare ca serviciile noastre de informatii erau la curent si cu alte semnale indicand ca Al Qaida in Peninsula Arabica dorea sa atace nu numai tinte americane in Yemen, dar chiar in Statele Unite", a adaugat presedintele american.

"Rezumand aceste fapte, guvernul american avea suficiente informatii pentru a dejuca acest complot si, probabil, pentru a impiedica atacul din ziua de Craciun", a spus Obama.

Totusi, serviciile noastre de informatii nu au reusit sa asambleze piesele, ceea ce ar fi dus la introducerea suspectului pe lista de persoane interzise, a mai precizat presedintele.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: