IT-ul si sectorul financiar reiau angajarile din trimestrul II

Data publicarii: 08-01-2010 | HR/Cariere

Anul 2010 se anunta a fi unul extrem de dificil pe piata muncii. Inca de la sfarsitul lui 2009 au fost avansate cifre ingrijoratoare privind numarul de persoane care isi vor pierde locul de munca. De asemenea, mediul de afaceri ramane pesimist in legatura cu situatia economica din acest an si nu impartaseste previziunile optimiste ale Guvernului. Tot mai multe voci spun ca perioada cea mai dificila abia acum incepe.

Au trecut primele 12 luni in care economia locala a resimtit efectele crizei economico-financiare globale. Dezvoltarea accelerata a multor businessuri a fost franata brusc. Lipsa unor masuri concrete anticriza care sa sprijine mediul de afaceri a condus la inchiderea multor afaceri, in timp ce altele s-au restructurat. Somajul a explodat. Din cele mai recente date ale Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM) reiese ca rata somajului aproape s-a dublat in intervalul noiembrie 2008 - noiembrie 2009, ajungand de la 4% la 7,5%.

Numarul de someri a crescut de la aproximativ 410.000 de persoane la peste 680.000. Presiunea asupra bugetului asigurarilor sociale a evoluat similar. Beneficiarii indemnizatiei de somaj au crescut de 3,4 ori. In noiembrie 2008, aproximativ 108.000 de persoane primeau indemnizatie de somaj, pentru ca un an mai tarziu acest numar sa treaca de 360.000.

Firmele sunt precaute

Anul 2010 aduce prudenta din partea companiilor. Mediul privat, care a fost nevoit sa concedieze cei mai multi oameni in lipsa unui sprijin din partea Executivului, nu are planuri mari pentru acest an. "Primul trimestru al anului 2010 continua sa se afle sub semnul prudentei. O parte dintre companii sunt inca in etapa definitivarii bugetelor pentru anul in curs, iar o mare parte dintre firme continua sa astepte previziunile specialistilor cu privire la evolutia situatiei economice din Romania", apreciaza Corina Diaconu, Managing Director ABC Human Capital.

Previzionarea unei cresteri economice de 1,5% nu impulsioneaza mediul de afaceri. Companiile vor sa vada semne clare de redresare, este de parere Steve Moroz, Country Manager al Hudson Romania. "Firmele asteapta semne clare de reluare a unei cresteri economice sustinute. Companiile sunt inca precaute in a demara planuri de extindere sau de angajare. Se tem ca reluarea activitatii economice sa nu fie doar temporara", spune Country Managerul Hudson Romania.

La intrebarea "ce sectoare economice or sa mai faca angajari in acest an?", raspunsul se lasa deocamdata asteptat. Corina Diaconu spune ca este dificil sa fie distinse inca sectoare privilegiate sub aspectul angajarilor. Insa, din semnalele din piata, industria IT, sectorul financiar si BPO (business process outsourcing) se pare ca vor continua sa demareze planurile de recrutare in acest an. Aceste domenii au fost cele care au continuat sa angajeze si la ultimele targuri de joburi organizate spre finalul anului trecut, alaturi de retail. IT-ul s-a concentrat in special pe dezvoltarea centrelor de shared services, iar majoritatea angajarilor au mers in aceasta directie. Insa aceste sectoare nu au angajat mai mult decat in 2008, spre exemplu. "Principalii jucatori de pe aceste piete au mentinut constant ritmul de recrutare, raportat la anii anteriori. Iar, pe o piata in care angajarile au scazut puternic, aceste sectoare devin mult mai vizibile", a explicat Dragos Gheban, Business Development Manager la Catalyst Solutions, firma care a organizat targul de joburi Angajatori de Top.

Competitie acerba

Concurenta de pe piata muncii va deveni din ce in ce mai acerba. Nu doar locurile de munca vor fi mai putine, dar si companiile care vor mai recruta in acest an vor fi mult mai selective. "Competitia va fi foarte stransa. Este una dintre putinele conjuncturi in care intalnim in piata un numar mare de candidati. Firmele isi permit sa faca selectii drastice in vederea identificarii celor mai buni oameni", spune Corina Diaconu. Pentru a trece cu bine de un proces de recrutare, cei aflati in cautarea unui job trebuie sa isi demonstreze abilitatile si rezultatele concrete la locurile de munca anterioare, productivitatea crescuta.

Integral in Financiarul