Camelia Sucu: Bogatii nu mai cheltuiesc usor

Data publicarii: 11-01-2010 | Afaceri

Detinatoarea distribuitorului de mobila de lux Class Living s-a adaptat conditiilor de criza: a redus cheltuielile, si-a repozitionat produsele pentru a se adresa unui public mai cumpatat si a cautat noi posibilitati de investitii.

Camelia Sucu este de parere ca oamenii politici ar trebui sa incurajeze investitiile in aceasta perioada, nu sa impovareze mediul privat cu taxe pe care multi nu le vor mai putea plati.

Ce parere aveti despre masurile anticriza ale guvernului?

Banuiesc ca nu sunt singura care in ultimele 14 luni considera ca am avut multe alegeri si am fost ocupati mai mult de o stabilitate politica. Este ca si cand stabilim consiliul profesoral la scoala, sa stim cine pune notele. Iar cand am stiut care sunt profesorii, nu au aparut masurile. Eu nu caut vinovati, imi place sa gasesc solutii.

Daca privatul a vazut ca nu vine nimic de la politic, ar fi trebuit sa faca un pachet pe ministere. Cred ca exista o lipsa de comunicare intre mediul privat si cel public. 

Cum va afecta Codul Fiscal mediul de afaceri? 

Daca pui taxe mari tot la cei care au platit pana acum si mai pot plati, nu incurajezi mediul privat. Cred ca ar trebui puse taxe mici si chiar scutiti de taxe cei care vin si investesc, mai ales in productie. Noi nu avem o economie sanatoasa, iar startul in acest sens ar trebui facut prin incurajarea micilor investitii.

Spuneati ca majorarea accizelor nu poate aduce bani pe termen lung...

Da, pentru ca accizele se refera la produse care nu sunt tocmai de larg consum, astfel ca te poti lipsi de ele. E ca si cum ai pune un pret mare pe ceva ce ai nevoie anul viitor. Dupa parerea mea, accizele sunt taxa peste taxa.

Avem un curs mai mic decat ne asteptam. E real acest curs, din perspectiva dinamicii afacerilor?

Nu stiu cat va tine. Daca nu va fi sustinut de o activitate economica viabila, nu va fi nici pe departe... avem bani de la UE pe care-i putem folosi pentru dezvoltari, ca sa contrabalansam imprumuturile. Nu cred ca acest curs e real, pentru ca nu e sustinut de o economie activa. Ar fi mai aproape de 4,5 lei.
 
Cum ne dam seama ca am iesit din criza?

Cand o sa vedeti ca au aparut primii mari investitori din strainatate, cand va scadea somajul si cand statul va oferi alternative in investitii nou-create miilor de bugetari pe care vrea sa-i dea afara.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: