Guvernul Austriei vrea sa nationalizeze integral banca centrala, din cauza crizei

Data publicarii: 12-01-2010 | International

Ministrul austriac de Finante, Josef Proll, a anuntat ca intentioneaza nationalizarea integrala a bancii centrale austriece, OeNB, ca urmare a crizei economice mondiale, in scopul cresterii independentei acesteia fata de sectorul bancar si financiar pe care este insarcinata sa-l controleze.

Proll, care este si vicecancelar al guvernului de coalitie, a mentionat un pret de 50 milioane euro pentru preluarea participatiei de 30% din capitalul institutiei, detinut in prezent de entitati private, noteaza AFP.

Proprietatea bancii centrale austriece este, in mod traditional, impartita intre stat, care detine controlul, si institutii private, in special banci si societati de asigurare. Aceasta confuzie de interese a fost adesea criticata de analisti si oamenii politici.

In 2006, detinerea statului a urcat la 70%, de la 50% anterior, ca urmare a preluarii capitalului detinut de confederatia sindicala OGB si a fostei banci Bawag, in cadrul planului de salvare a celei din urma de catre stat.

In prezent, cel mai mare actionar privat al OeNB este grupul bancar Raiffeisen (RZB), a treia banca din Austria si Europa centrala, care detine 8,7% din capitalul bancii centrale.

Raiffeisen a obtinut o recapitalizare de 1,75 miliarde euro din partea statului austriac in primavara trecuta, dupa ce a fost considerata vulnerabila de agentiile de rating, ca urmare a angajamentelor record din Europa de Est a filialei sale Raiffeisen International.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: