A inceput mini-era glaciara

Data publicarii: 12-01-2010 | Mediu

Iarna geroasa care a afectat cea mai mare pate a Emisferei Nordice este doar inceputul unui trend global de racire a vremii care ar putea dura intre 20 si 30 de ani, sunt de parere cativa dintre cei mai mari experti in domeniul schimbarilor climatice.

Predictia lor, bazata pe analiza ciclurilor naturale de schimbare a temperaturii in Oceanele Pacific si Atlantic, intra in contradictie totala cu parerea generala, conform careia Pamantul se confrunta cu o incalzire cu finalitati dezastroase, unii mergand pana la a spune ca pana in 2013, Polul Nord va ramane complet fara gheata.

Conform National Snow and Ice Data Centre (NSIDC) din Colorado, SUA, stratul de gheata din apele arctice continua sa creasca, in momentul de fata fiind de peste 600.000 kilometri patrati, fapt necontrazis nici de adeptii incalzirii globale.

Oamenii de stiinta de la NSIDC spun, de asemenea, ca modelul climatic standard simulat pe computer, care indica o incalzire graduala incepand cu 1900, determinata in principal de emisiile de CO2, este nefondat. Incalzirea este generata de ciclurile oceanelor, afalate pana de curand intr-o "faza calda". Intrarea in "faza rece" va influenta nemijlocit intreaga clima globala.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: