Hugo Chavez cheama armata sa stopeze cresterea preturilor din Venezuela

Data publicarii: 12-01-2010 | International

Dupa ce a devalorizat moneda nationala, decizie care a determinat populatia sa ia cu asalt magazinele de teama unor iminente scumpiri, presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a cerut armatei si asa-numitelor organizatii populare sa stopeze orice tentativa de crestere a preturilor cu amanuntul.

In traditionala sa emisiune televizata din fiecare duminica, "Alo, presedintele", Chavez a ordonat Garzii Nationale "sa iasa pe strazi impreuna cu poporul pentru a restabili controlul asupra preturilor". Seful statului a avut un mesaj si pentru patronii de magazine: "Speculati in continuare, ca o sa va luam afacerile si o sa le incredintam muncitorilor, poporului", a lansat Chavez, citat de "Financial Times".

Incepand de ieri, cursul oficial al dolarului fata de bolivar a fost inlocuit cu doua cursuri, ambele oficiale. Pentru intreprinderile care produc si comercializeaza marfuri de prima necesitate (alimente, medicamente, aparatura si instalatii, precum si mijloacele provenite de la emigrantii venezueleni) a fost stabilita o paritate de 2,6 dolar/bolivar.

Pentru celelalte ramuri, in special pentru sectorul petrolier - baza economiei nationale a tarii - a fost fixat un curs de 4,3 bolivari pentru un dolar. In ambele cazuri, procesul de schimb valutar ramane sub controlul statului, monitorizare introdusa de regimul Chavez in 2003. Masuri similare adoptate si pana acum in istoria Venezuelei au condus in anii '80 la cresterea coruptiei, la aparitia unei penurii de produse alimentare si la o explozie a inflatiei.

In 1983, bolivarul a fost devalorizat, sistemul cursului de schimb aplicat la acea data determinand un salt al inflatiei de 40% in 1987, comparativ cu 7%, in 1983. In 2009, inflatia a atins in Venezuela aproape 27%, cea mai mare valoare dintre cele 78 de economii a caror evolutie este monitorizata de agentia Bloomberg. "Dublul standard" aplicat fata de moneda nationala va permite Guvernului sa incaseze mai multi bolivari pentru dolarii obtinuti din exporturile petroliere.

Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: