Bancile din SUA dau bonusuri de miliarde

Data publicarii: 12-01-2010 | Finante-Banci

In timp ce profiturile majoritatii companiilor scad, sectorul bancar a inregistrat in 2009 venituri-record. Veniturile sectorului financiar-bancar sunt estimate sa creasca de peste trei ori in urmatorii doi ani.

Veniturile companiilor financiar-bancare au consemnat o majorare de 120% in al patrulea trimestru din 2009, analistii estimand ca valoarea insumata a acestora va depasi toate celelalte venituri ale companiilor din celelalte sectoare economice incluse in calculul indicelui Standard & Poor's 500.

Pentru 2011, este estimata o triplare a veniturilor societatilor bancare, comparativ cu 2009, crescand de patru ori mai repede decat media pietei bursiere amerciane.

Bancile vor fi cele mai performante la bursa

Pentru 2009, prognoza analistilor privind cresterea cu 15% a Indicelui S&P 500 Financiar s-a adeverit. In prezent, economistii mizeaza pe aprecierea mult mai mare a titlurilor bancilor decat cele ale companiilor din alte sectoare de activitate, bazandu-se pe ajutorul acordat de executivul american unor institutii precum Citigorup si American International Group si pe imbunatatirea indicatorilor macroeconomici.

Bank of America este cotata ca fiind cea mai profitabila banca americana in 2009. Profitul pe actiune ar putea ajunge la 93 de centi in 2010, fata de o pierdere de 20 de centi in 2009. "Imbunatatirea climatului economic va micsora ponderea creditelor neperformante in urmatorii doi, trei ani, ceea ce se va traduce prin majorarea puternica a profitului bancilor", afirma Richard Bove, analist la agentia Stamford.

Date fiind rezultatele financiare foarte bune, bancile ar putea acorda unele dintre cele mai mari prime anuale propriilor angajati, ceea ce va irita si mai mult opinia publica. Goldman Sachs va plati in medie bonusuri de 595.000 pe angajat pentru performantele din 2009, unul dintre cei mai profitabili ani din istoria de 141 de ani a bancii. Pentru un angajat al JPMorgan Chase, valoarea primei anuale este anticipata la aproximativ 463.000 de dolari.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: