Capitalismul imoral si obscen al lui Michael Moore

Data publicarii: 14-01-2010 | Media

Regizorul demonizeaza sistemul in "Capitalism: o poveste de dragoste", care are premiera maine in cinematografele din Romania.

"E capitalismul un pacat?". "Pentru mine, da. In momentul acesta, e diabolic, e contrar a tot ceea ce inseamna binele. Capitalismul e rau, de aceea trebuie eliminat", este una dintre discutiile lui Michael Moore cu un pastor american in care sistemul e pus pe lista pacatelor capitale.

Prin urmare, "Dumnezeu va veni pe pamant si-l va eradica", pentru ca este "imoral si obscen", sunt cateva dintre argumentele care pigmenteaza demonstratia lui Moore in "Capitalism: o poveste de dragoste", care ajunge de maine in cinematografele din Romania.

Apelul la religie e ineficient, chiar rizibil in acest context, insa in schema manipulatorie a lui Moore - alaturi de copii si sotii plangand, "Carmina Burana" pe fundalul unor grafice despre marirea corporatiilor si decaderea ce ta teanului simplu - e vital. "Cred ca am ratat pasajul din Biblie unde scrie ca Iisus e capitalist", incheie sarcastic cineastul.

"Aristocratia manageriala"

Documentarul, construit pe tiparul lui "Bowling for Columbine", "Fahrenheit 9/11" sau "Sicko", demonizeaza nu un intreg sistem, ci felul in care acesta s-a transformat de la un punct incolo, iar Moore marcheaza cotitura facuta in epoca lui Ronald Reagan (din 1980 incoace, veniturile managerilor au crescut cu 649% fata de cele ale muncitorilor), cand corporatiile au inceput sa preia pute rea in Statele Unite. E un protest fata de "aristocratia manageriala" - acel 1% din populatia SUA - care controleaza toate domeniile-cheie.

Contextul in care s-a lansat acest film vara trecuta, la Festivalul de la Venetia, cand Hugo Chavez a pasit pe covorul rosu, a iscat discutii intense pe tema capitalism vs socialism. Moore a fost acuzat, printre altele, ca priveste subiectul unilateral si ca ignora voit aspectele pozitive, de dragul demonstratiei. In plus, critici din fostele tari socialiste i-au amintit politicos ca n-ar fi facut niciodata acest documentar daca ar fi trait in fostul bloc din Est.

Integral in Evenimentul Zilei