Preturile locuintelor au scazut cu 2% intr-o saptamana

Data publicarii: 14-01-2010 | Imobiliare

Anul 2009 este cel care a directionat preturile locuintelor spre valori normale - astfel, costurile apartamentelor noi s-au redus cu 29%, iar in cazul celor vechi acestea s-au ajustat cu aproximativ 22%, reiese din indicele imobiliare.ro. Acum, in 2010, preturile locuintelor s-au redus cu un procent de 50% la nivel national fata de varful de bula care a fost atins in martie 2008. Iar estimarile specialistilor nu sunt optimiste pentru urmatoarele 6 luni.

"In prima saptamana din ianuarie 2010 s-a inregistrat o scadere de 2% la nivelul intregii tari, ceea ce inseamna mult intr-o perioada atat de scurta. De aceea estimez ca in urmatoarele 6 luni acest trend descendent se va mentine", a declarat, pentru Curierul National, Daniel Crainic, reprezentant al imobiliare.ro.

Primele sase luni din 2009 au fost caracterizate de ajustari drastice atat in randul locuintelor din zone centrale, cat si periferice. Astfel, in randul caselor din zonele ieftine precum Rahova s-au inregistrat scaderi de 27% in primul semestru al anului trecut, reiese din indicele imobiliar.ro. Dar programul Prima Casa a deviat cursul descendent al preturilor. "In iunie 2009 preturile pentru o casa din Rahova au scazut cu 27% si ajunsesera la 1.055 de euro/mp. Dar dupa ce a aparut Prima Casa pretul a sarit la 1.124 euro/mp.", a mai spus Daniel Crainic. Iar la finalul lui 2009 scaderea a fost atenuata la 23%, potrivit indicelui.

Prima Casa nu a avut niciun efect asupra locuintelor scumpe

In schimb, in zonele scumpe nu a intervenit niciun factor care sa devieze trendul descendent, iar preturile apartamentelor au evoluat diferit pe parcursul lui 2009 in comparatie cu ce s-a intamplat in restul zonelor, inregistrandu-se scaderi semnificative pe tot parcursul intervalului, chiar si in cea de-a doua jumatate a anului. "De asemenea, rata scaderii preturilor in aceste zone este peste media inregistrata in Bucuresti, de 22.4%. Astfel, apartamentele din Dorobanti s-au ieftinit in medie cu 24.7%, cele din Unirii cu 30.7%, iar cele din Decebal cu 28.8%.",  potrivit indicelui imobiliare.ro.

Dorobanti, cea mai scumpa zona din Bucuresti

Reprezentantii imobiliare.ro au intocmit un top al celor mai scumpe apartamente din Bucuresti - astfel, la 31 decembrie 2009, primul loc in topul zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Bucuresti este ocupat de Dorobanti cu o valoare medie de 1.747 euro/mp de suprafata utila. Urmeaza Unirii cu 1.710 euro/mp si Decebal cu 1.687 euro/mp. Topul arata insa diferit fata de inceputul anului, cand pe primul loc se situa zona Unirii, cu o valoare medie de 2.467 euro, in timp ce Dorobanti ocupa doar pozitia a treia, cu o valoare medie de 2.321 euro/mp.

La polul opus, cartierul cu cele mai ieftine apartamente din Bucuresti este Rahova, unde, pentru un metru patrat de suprafata utila se solicitau, la 31 decembrie 2009, 1.124 euro. Daca in zonele scumpe din Capitala preturile au scazut pe tot parcursul anului, in cartierele ieftine, perioadele de scadere au alternat cu cele de crestere, in a doua parte a anului. Cele mai active zone din Bucuresti, conform unui clasament realizat pe baza numarului de oferte nou introduse pe imobiliare.ro, numarului de oferte eliminate si numarului de oferte active, au fost, in 2009, Militari, Titan si Drumul Taberei.

Curierul National